Kritike SAD-u zbog odgovora na ubistvo novinarke Al Jazeere

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova suočio se na Svjetski dan slobode medija s pitanjima šta je SAD učinio da bi zatražio odgovornost za ubistvo Shireen Abu Akleh,

Sljedeće sedmice obilježit će se godišnjica ubistva Shireen Abu Akleh, palestinsko-američke novinarke koje su ustrijelile izraelske snage (Reuters)

Glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova suočio se s nizom pitanja o tome šta je SAD učinio da bi zatražio odgovornost za ubistvo Shireen Abu Akleh, novinarke Al Jazeere koju su prošle godine ubile izraelske snage.

Na brifingu za novinare u srijedu, koji se poklopio sa Svjetskim danom slobode medija, Vedant Patel više puta je rekao novinarima da Washington zahtijeva odgovornost tako što traži od Izraela da revidira svoja vojna pravila.

“[Preispitivanje] pravila zvuči kao nešto što treba odvratiti i spriječiti da se ovo [ponovo] dogodi”, rekao je jedan vidno frustrirani novinar.

Al Jazeera: Shireen je hladnokrvno ubijena

“Postoje li aktivni napori SAD-a da traži odgovornost od Izraela?”

Patel je odgovorio: “Postoji aktivan napor. Od tragične smrti Shireen Abu Akleh nastavili smo vršiti pritisak na Izrael da pomno preispita svoju politiku i praksu o pravilima vojnog angažmana i razmotri dodatne korake za ublažavanje rizika od povreda civila i zaštitu novinara.”

Sljedeće sedmice obilježit će se godišnjica ubistva Shireen Abu Akleh, palestinsko-američke novinarke koje su izraelske snage smrtno ustrijelile 11. maja 2022. godine, dok je izvještavala o vojnoj raciji u Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Medijska mreža Al Jazeera saopćila je tog dana da je Shireen Abu Akleh “hladnokrvno ubijena”.

Washington je odbacio pokušaje traženja odgovornosti za ubistvo na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), što je naišlo na osudu aktivista za slobodu medija i zagovornika prava Palestinaca, koji su pozvali administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da zahtijeva pravdu.

‘Washington je bio'patetičan od početka’

Izrael, koji grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju za nametanje sistema aparthejda nad Palestincima, godišnje prima najmanje 3,8 milijardi dolara američke sigurnosne pomoći.

Adam Shapiro, direktor za Izrael i Palestinu u “Democracy for the Arab World Now” (DAWN), grupi za prava sa sjedištem u SAD-u, kazao je da je odgovor Washingtona na ubistvo Shireen Abu Akleh bio “patetičan od početka”.

‘U srijedu je za Al Jazeeru rekao da je pristup Bidenove administracije ovom slučaju bio “izražavanje misli i molitvi”, uz pokušaje da “doprinese da on samo prođe”.

Iako SAD nije proveo vlastitu istragu o ovom slučaju, Patel je u srijedu kazao da je ubistvo Shireen Abu Akleh bilo “nenamjerno”.

Nije pružio nikakve dokaze koji bi išli u prilog toj procjeni, koja se poklapa s tvrdnjama Izraela.

SAD odustao od procesuiranje počinitelja?

Nekoliko istraga grupa za ljudska prava i medijskih kuća te iskazi svjedoka doveli su u sumnju tvrdnju da je ubistvo Shireen Abu Akleh bilo slučajno, ističući da je mogla biti identificirana po novinarskoj opremi kada je smrtno pogođena.

Washington je od početka pozivao na odgovornost u tom slučaju i saopćio kako ubice novinara “trebaju biti procesuirani prema zakonu”.

Međutim, nakon što je Izrael priznao da postoji “velika mogućnost” da je njegova vojska ispalila hitac koji je ubio Shireen Abu Akleh, ali i isključio krivičnu istragu o tome šta se dogodilo, čini se da su američki zvaničnici odustali od poziva na procesuiranje počinitelja.

Izvor: Al Jazeera