Armenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta

Armenski premijer se osvrnuo i na pitanje osiguravanja prava i sigurnosti stanovnika Nagorno-Karabaha “u okviru međunarodnog mehanizma”.

Armenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta, saopćio je danas armenski premijer Nikol Pašinjan, prenosi agencija Beta pozivajući se na ruske medije.

“Želim potvrditi da su se Armenija i Azerbejdžan dogovorili o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta i na osnovu toga možemo reći da idemo prilično dobro ka rješavanju naših odnosa”, rekao je on na proširenom sastanku Vrhovnog euroazijskog ekonomskog vijeća, javlja TASS.

Armenski premijer se osvrnuo i na pitanje osiguravanja prava i sigurnosti stanovnika Nagorno-Karabaha “u okviru međunarodnog mehanizma”.

“Nadam se da će uskoro početi normalan konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta (glavnog grada otcjepljene regije Nagorno-Karabah)”, rekao je on.

Priznanje teritorijalnog integriteta

Pašinjan je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Jerevanu rekao kako priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, koji uključuje Nagorno-Karabah, ali pod uvjetom da se obezbijedi sigurnost armenskog stanovništva.

Ranije danas, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je kako postoji mogućnost postizanja mirovnog sporazuma Bakua i Jerevana, obzirom da je Armenija priznala spornu regiju Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana.

”Vjerujem da postoje mogućnosti za postizanje mirovnog sporazuma, posebno imajući u vidu da je Armenija zvanično priznala Karabaһ kao dio Azerbejdžana”, rekao je Alijev.

Izvor: Agencije