General Timothy Haugh novi čelnik NSA

General avijacije je trenutno zamjenik komandanta vojnih kibernetičkih snaga, koji odgovara aktuelnom šefu Nacionalne sigurnosne agencije i Cyber komande.

Joe Biden imenovao je Timothyja Haugha za novog šefa Cyber komande i NSA (US Marine Corps)

Američki predsjednik Joe Biden imenovao je general avijacije Timothyja Haugha za čelnika Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) i Cyber komande (Cyber Command), saopćio je neimenovani američki zvaničnik.

Haugh je trenutno zamjenik komandanta vojnih kibernetičkih snaga, koji odgovara aktuelnom šefu NSA i Cyber komande Paulu Nakasoneu, prenosi Reuters.

Dokument, koji je dobio Politico, poslan je u ponedjeljak i naslovljen s “Imenovanje glavnog oficira”.

U njemu piše da je Biden Senatu nominirao Haugha za promaknuće u generala sa četiri zvjezdice i dodjelu dvostruke uloge.

Odluku je potvrdio dužnosnik zračnih snaga, kojem je odobrena anonimnost kako bi razgovarao s medijima o potezu prije javne objave.

Ako bude potvrđeno, Haugh će zamijeniti generala Paula Nakasonea, koji je vodio NSA i Cyber komandu od 2018. godine.

 

Nakasone planira odstupiti tokom ove godine.

Iako je Senat prošle godine jednoglasno potvrdio Haugha na njegovu sadašnju dužnost, sada bi se mogao suočiti s poteškoćama na putu do potvrde, s obzirom na to da je republikanski senator iz Alabame Tommy Tuberville obustavio sve nominacije Ministarstva odbrane, u znak protesta protiv abortusa.

Glasnogovornik Tubervillea potvrdio je za Politico da će Tubervilleovo zadržavanje uključivati Haughovu nominaciju, napominjući da se to odnosi na “sve nominacije za civile i generale”.

Haugh, za kojeg se općenito očekivalo da će dobiti odobrenje, godinama je uključen u Pentagonove cyber napore.

Prethodno je vodio Šesnaestu zračnu jedinicu, ili Cyber zračnu jedinicu, a također je služio kao direktor Nacionalne kibernetičke misije i kao direktor obavještajne službe agencije.

Glasnogovornici Cyber komande, NSA-e i Bijele kuće nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Izvor: Agencije