Sastanak Bidena i McCarthyja bez dogovora o granici duga

Američki predsjednik i predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa nastavit će razgovore jer je ostalo još samo deset dana do moguće insolventnosti, koja bi mogla uništiti američku ekonomiju.

Kevin McCarthy i Patrick McHenry s novinarima nakon sastanka u Bijeloj kući (Leah Millis/Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden i predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa Kevin McCarthy završili su pregovore bez dogovora o podizanju granice američkog duga od 31.400 milijardi dolara.

Biden i McCarthy nastavit će razgovore jer je ostalo još samo deset dana do moguće insolventnosti, koja bi mogla uništiti američku ekonomiju.

Predsjednik, demokrat, i čelnik Zastupničkog doma, republikanac, nastojali su ostvariti napredak u pregovorima, dok McCarthy od Bijele kuće traži da pristane na smanjivanje potrošnje u saveznom budžetu, što Biden smatra “ekstremnim”, a predsjednik želi podići poreze bogatima, što republikanci odbijaju.

“Mislim da su razgovori bili produktivni. Još nismo postigli dogovor”, rekao je McCarthy novinarima nakon jednosatnih razgovora s Bidenom u Ovalnom uredu.

Ekonomisti upozoravaju na recesiju

Kazao je da će predstavnici njihovih ureda nastaviti razgovore i dodao: “Mislim da je dogovor još moguć.”

Dogovor mora biti postignut do 1. juna, do kada će biti ili podignuta granica duga ili SAD više neće moći servisirati svoje dugove, što bi, upozoravaju ekonomisti, moglo izazvati recesiju.

Biden je prije sastanka rekao da je “optimističan” te da bi mogli postići napredak.

Objema stranama potreban je dvostrani dogovor koji će predstaviti svom biračkom tijelu, rekao je, dodajući da su neke nesuglasice još moguće.

Ministrica finansija Janet Yellen u ponedjeljak je podsjetila na to koliko je malo vremena ostalo, rekavši da, prema procjenama, Ministarstvo finansija “vrlo vjerovatno” početkom juna više neće moći plaćati sve državne obaveze ne podigne li se granica duga.

Savjetnici Bijele kuće održali su dvosatni sastanak s republikanskim pregovaračima na Capitol Hillu, a prema prvim pokazateljima, razgovori su dobro počeli.

Svaki dogovor o podizanju granice duga moraju prihvatiti oba doma Kongresa.

McCarthyjevi republikanci kontroliraju Zastupnički dom, dok Bidenovi demokrati drže Senat.

Dogovor se mora postići ove sedmice

Neuspjeh u podizanju granice duga izazvao bi inosolventnost, koja bi potresla finansijsko tržište i izazvala povećanje svih kamatnih stopa – od onih na zajmove za automobile, do onih na kreditne kartice.

Kada Biden i McCarthy postignu dogovor, trebat će nekoliko dana da on bude prihvaćen u Kongresu.

McCarthy je kazao da se dogovor mora postići ove sedmice da bi bio prihvaćen u Kongresu i da bi ga Biden potpisao na vrijeme.

Dužnosnik bijele kuće u ponedjeljak je rekao da su republikanski pregovarači prošle sedmice predlagali dodatna smanjenja finansiranja programa za pomoć hranom Amerikanaca lošijeg imovinskog statusa te je naglasio da nijedan dogovor ne može biti prihvaćen u Kongresu bez podrške obje strane.

Izvor: Agencije