Osam Indijaca zatvoreno zbog špijuniranja Katara u korist Izraela

Indijski državljani optuženi su za prosljeđivanje informacija o podmornici sposobnoj da se kreće nevidljivo.

Katar je potpisao memorandum o razumijevanju s talijanskom brodograđevinskom kompanijom za izgradnju podmornica kao dio većeg projekta (Antonio Parrinello/Reuters)

Piše: Maziar Motamedi

Osam indijskih državljana već je mjesecima zatvoreno u Kataru zbog špijuniranja programa podmornica u ime Izraela i potencijalno bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu, objavili su mediji.

Osam osoba bivši su oficiri indijske mornarice i uhapšeni su krajem augusta, prema izvještajima indijskih, pakistanskih, izraelskih i arapskih medija.

New Delhi je imao konzularni pristup osmorici zatvorenika i pokušao je osigurati njihovo oslobađanje, ali je Doha rekla da dokazi upućuju na to da su bivši oficiri proslijeđivali obavještajne podatke Izraelu, objavila je indijska novinska kuća ThePrint.

Podmornička utrka

Prvo suđenje indijskim državljanima održano je krajem marta, a navodno se još jedno ročište očekuje ovog mjeseca.

Indijski mediji objavili su da se radi o višim zaposlenicima kompanije Dahra Global Technologies and Consulting Services, kompanije koja savjetuje o katarskom programu usmjerenom na dobivanje visokotehnoloških podmornica talijanske proizvodnje koje bi mogle izbjeći radarsku detekciju.

Pakistanske novine The News International objavile su prošle sedmice da Katar sada zatvara kompaniju, a čak 75 indijskih državljana, od kojih su većina bivši pripadnici mornarice, trebali bi biti otpušteni do kraja maja.

Katar je 2020. potpisao memorandum o razumijevanju (MoU) s talijanskom brodograđevinskom kompanijom Fincantieri SpA za izgradnju podmornica kao dio većeg projekta koji uključuje izgradnju pomorske baze i održavanje njegove vojne flote. Memorandum o razumijevanju navodno nije proveden.

U212 Podmornica bliske budućnosti

Podmornice koje Katar traži navodno su manja varijanta U212 Near Future Submarine, ambicioznog podmorničkog projekta u Italiji izgrađenog u saradnji s njemačkom kompanijom.

Izrael nije službeno komentirao ovo pitanje, ali ima udjela u sprječavanju razvoja vojnih tehnologija diljem Bliskog istoka, jer se boji da bi to moglo potkopati njegovu vojnu prednost koju podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Indija i Pakistan također su zainteresirani za utrku u proizvodnji podmornica jer nastoje spriječiti jedna drugu u preuzimanju prednosti.

Pakistanska mornarica već upravlja patuljastim podmornicama koje je izgradila Italija i ima sve bliže veze s Katarom, dok je Indija zabrinuta zbog toga što Pakistan potencijalno želi nabaviti stealth tehnologije ugrađene u nove podmornice.

Prošle godine, kada nisu bili objavljeni detalji o razlozima hapšenja osam indijskih državljana, indijski mediji optužili su Pakistan da pokušava “zamutiti vodu” lažnim izvještajima.

Neki indijski mediji čak su nagovijestili pakistansku ulogu u hapšenjima, citirajući objave na društvenim mrežama u kojima se spekuliralo o slučaju.

Izvor: Al Jazeera