Guverner Floride DeSantis ulazi u utrku za predsjednika SAD-a

DeSantis je možda najsnažnija prijetnja Trumpovim naporima da treći put osvoji republikansku nominaciju za izbore 2024.

DeSantis će vjerovatno podnijeti dokumentaciju kojom će objaviti svoju kandidaturu 25. maja kako bi se poklopio sa sastankom donatora u Miamiju (EPA)

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis (44) iduće će sedmice službeno ući u utrku za predsjednika SAD-a 2024, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na izvore, javlja Hina.

DeSantis će vjerovatno podnijeti dokumentaciju kojom će objaviti svoju kandidaturu 25. maja kako bi se poklopio sa sastankom donatora u Miamiju.

U pozivnici za događaj 25. maja navedeno je kako će donatori biti stavljeni na “rad”, što je očita aluzija na prikupljanje novca za DeSantisa, prema izvoru upoznatom s događajem.

DeSantis je možda najsnažnija prijetnja Trumpovim naporima da treći put osvoji republikansku nominaciju za izbore 2024.

Studirao na elitnim fakultetima

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je on među republikancima u najboljoj poziciji za duel s bivšim predsjednikom Trumpom koji je već objavio svoju kandidaturu.

Trump je posljednjih sedmica pojačao svoje političke napade na guvernera Floride i održava uvjerljivo vodstvo na republikanskim predizborima 2024, prema nedavnoj anketi Reutersa/Ipsosa.

DeSantis je studirao na elitnim univerzitetima Yaleu i Harvardu. Uz to bio je u američkoj mornarici i sudjelovao u vojnoj intervenciji u Iraku.

Nakon aktivne službe, DeSantis je radio kao savezni tužitelj, a u Kongres SAD-a prvi put ulazi 2012. godine, kao predstavnik SAD-a za šesti okrug Floride. Prvi put Guverner Floride postaje 2018. godine, a ponovo je izabran u novembru prošle godine.

Izvor: Agencije