Državni akter vjerovatni krivac za eksplozije na Sjevernom toku

Vlasti žele utvrditi jesu li eksplozije pripremane na teritoriji Švedske; istraga tužilaštva fokusirana je na ispitivanje jesu li tim činom bili ugroženi interesi ili sigurnost te zemlje.

U septembru prošle godine dogodila su se četiri curenja na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 (EPA)

Švedsko tužilaštvo je objavilo da je “državni akter” najvjerovatniji krivac za prošlogodišnje eksplozije na plinovodu Sjeverni tok u Baltičkom moru, koje se smatraju sabotažom.

Tužilaštvo je, međutim, upozorilo da identitet počinioca još nije poznat i da će biti teško utvrditi ga, s obzirom na okolnosti, prenosi Beta.

Švedske vlasti navode da žele utvrditi da li su eksplozije pripremane na teritoriji Švedske i da je istraga tužilaštva fokusirana na ispitivanje da li su tim činom bili ugroženi interesi ili sigurnost te zemlje.

Njemački novinari koji se bave tim slučajem prošlog mjeseca su citirali riječi neimenovanih zvaničnika da su pet muškaraca i žena koristili jahtu koju je ukrajinska kompanija u Poljskoj iznajmila radi izvođenja napada.

Ukrajinska vlada je negirala da je umiješana u taj slučaj.

Četiri slučaja curenja plina

Na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, koji vode od Rusije do Njemačke kroz Baltičko more, otkrivena su četiri curenja plina 26. i 27. septembra prošle godine.

Dva curenja su bila u švedskoj ekonomskoj zoni, sjeveroistočno od danskog otoka Bornholm, a dva u danskoj ekonomskoj zoni, jugoistočno od Bornholma.

Švedska i danska seizmička mjerenja pokazala su da su se eksplozije dogodile nekoliko sati prije nego što su otkrivena curenja plina.

Istražitelji u Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama odmah su posumnjali da su eksplozije bili namjerni napadi i smatraju ih sabotažom.

Plinovodi u vrijeme eksplozija nisu bili u funkciji, zbog spora Rusije i Evropske unije oko ruske invazije na Ukrajinu.

SAD i neki saveznici dugo su kritizirali plinovode Sjeverni tok 1 i 2, upozoravajući da predstavljaju rizik po energetsku sigurnost Evrope, jer povećavaju njenu zavisnost od ruskog plina.

Izvor: Agencije