Bidenov izvještaj o povlačenju iz Afganistana okrivljuje Trumpa

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu u augustu 2021. godine, a vlada u Kabulu, koja je imala podršku Zapada, pala je iznenađujućom brzinom.

Pod administracijom Donalda Trumpa SAD je sklopio sporazum s talibanima o povlačenju svih američkih jedinica (Reuters)

Administracija predsjednika Joea Bidena u četvrtak je objavila sažetak izvještaja o povlačenju Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana, poručivši kako “nije bilo znakova da bi više vremena, sredstava ili više Amerikanaca” moglo iz temelja promijeniti situaciju, dok je prethodnik Donald Trump okrivljen da je ograničio opcije.

U dokumentu od 12 stranica Bijela kuća oštro je kritizirala administraciju bivšeg predsjednika, poručivši da je Biden naslijedio haotičnu, iscrpljenu operaciju u Afganistanu, koja je uveliko ograničila mogućnosti odgovora, prenosi Hina.

“Tranzicije su važne”, kazao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, dodavši da je Biden mogao birati hoće li povući sve američke jedinice ili obnoviti borbu protiv talibana.

Bidenova administracija nije od Trumpove dobila ništa o Afganistanu, navela je Bijela kuća.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu u augustu 2021. godine, a vlada u Kabulu, koja je imala podršku Zapada, pala je iznenađujućom brzinom.

‘Ograničene Bidenove opcije u Afganistanu’

Američke trupe još su se povlačile za vrijeme pada vlade.

Pod Trumpovom administracijom SAD je sklopio sporazum s talibanima o povlačenju svih američkih jedinica.

Izostanak planiranja kod Trumpove administracije znatno su ograničile Bidenove opcije u Afganistanu, navodi Bijela kuća.

Bijela kuća je poručila kako je Biden ponosan kako je vojska izvela povlačenja te da i dalje vjeruje kako je odluka o povlačenju bila ispravna.

“Amerika je na jačoj strateškoj osnovi, s više kapaciteta za podržavanje Ukrajine i ispunjavanje naših sigurnosnih obaveza širom svijeta, kao i za konkurenciju s Kinom, jer ne vodi kopneni rat u Afganistanu”, rekao je s tim u vezi glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije