Više od polovine Britanaca protiv javnog finansiranja krunidbe kralja Charlesa

Krunidba se odvija u trenutku kad se Velika Britanija suočava s krizom uzrokovanom rastom životnih troškova i štrajkovima ljekara, učitelja i drugih javnih službenika zbog niskih plata.

Krunidba kralja trebala bi koštati milione funti, a račun bi trebali platiti porezni obveznici (EPA)

Više od polovine Britanaca ne vjeruje da bi krunidbnu kralja Charlesa trebala finansirati vlada, prema novoj anketi.

Anketa dvije sedmice uoči krunidbe pokazala je da 51 posto odraslih ispitanika smatra da vlada ne bi trebala finansirati svečanost krunidbe, piše dpa, prenosi Hina.

Gotovo trećina ispitanika, 32 posto smatra da bi trebala, a 18 posto je reklo da ne zna.

Krunidba kralja trebala bi koštati milione funti, a račun bi trebali platiti porezni obveznici.

Krunidba se odvija u trenutku kad se Velika Britanija suočava s krizom uzrokovanom rastom životnih troškova i štrajkovima ljekara, učitelja i drugih javnih službenika zbog niskih plata. Kritičari su svečanost okarakterizirali kao traćenje novca poreznih obveznika.

Do 100 milona funti

Prema nekim nepotvrđenim predviđanjima, krunidba bi mogla bi britansku naciju koštati između 50 i 100 miliona funti.

Krunidba kraljice Elizabete koštala je 912.000 funti 1953. godine, što u današnjem novcu iznosi 20 miliona. Charlesov djed George VI. okrunjen je 1937. i krunidba je koštala 454.000 funti ili 24,8 miliona u današnjem novcu. Krunidba Georgea VI. bila je najskuplja u proteklih 300 godina.

Charles će biti okrunjen u Westminsterskoj opatiji na raskošnoj svečanosti prema tradiciji staroj hiljadu godina na koju su pozvani brojni šefovi država i vlada i uglednici.

Krunidba će biti popraćena najvećom vojnom ceremonijom u posljednjih 70 godina, s više od 6.000 muškaraca i žena iz oružanih snaga koji će učestvovati u historijskom događaju kraljevske porodice.

Izvor: Agencije