Njemački predsjednik u Varšavi molio za oprost nacističkih zločina

Frank-Walter Steinmeier pridružio se Andrzeju Dudi i Isaacu Herzogu na obilježavanju 80. godišnjice ustanka u Varšavskom getu, kada je jevrejski pokret otpora ustao protiv njemačke nacističke okupacije grada.

Predsjednici tri zemlje na obilježavanju 80. godišnjice ustanka u Varšavskom getu (EPA)

Danas stojim pred vama i molim vas za oprost zbog zločina koje su ovdje počinili Nijemci, poručio je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u srijedu Varšavi, gdje je obilježena 80. godišnjica oružane pobune Jevreja protiv nacista, poznate kao ustanak u Varšavskom getu.

Njemački predsjednik pridružio se poljskim i izraelskim kolegama, Andrzeju Dudi i Isaacu Herzogu, u obilježavanju 80. godišnjice ustanka, kada je jevrejski pokret otpora ustao protiv njemačke nacističke okupacije grada.

Steinmeier je naveo da je bilo nužno, ali teško doći na ovu ceremoniju kao predsjednik Njemačke, prenosi Anadolija.

“Kao njemački savezni predsjednik, danas stojim pred vama i klanjam se hrabrim borcima u Varšavskom getu. S dubokom tugom klanjam se mrtvima. Danas stojim pred vama i molim vas za oprost za zločine koje su ovdje počinili Nijemci”, rekao je Steinmeier.

Naglasivši da s dubokom tugom i žalošću obilježava sjećanje na one koji su učestvovali u ustanku, dodao je: “Ovdje su se hrabro pobunili protiv nepravde, terorizma i ubistava. Njihova se hrabrost protezala daleko izvan ratne zone i ohrabrila druge. Očuvati ovo sjećanje, da se nikad više ne ponovi ono što se dogodilo – njihova je zaostavština.”

Zajednička rečenica: ‘Nikad više’

Steinmeier je naglasio da je “najvažnija lekcija koja proizlazi iz naših priča: nikad više”.

“Nema više rasističkog ludila, nema više oslobođenog nacionalizma, nema više barbarskog napadačkog rata. Nikad više – na tome se temelji naša zajednička Evropa”, kazao je Steinmeier.

Isaac Herzog se, također, osvrnuo na težinu onoga što se dogodilo u Varšavi prije 80 godina, rekavši da se društvo u Varšavi suočilo s izazovima kakve čovječanstvo do tada nije vidjelo.

Rekao je da im je, 80 godina nakon ustanka, kao predsjednicima Njemačke, Izraela i Poljske, bilo vrlo značajno što su se okupili na komemoraciji, a zajednička rečenica im je bila: “Nikad više.”

Andrzej Duda je izjavio da se ne smije zaboraviti hrabrost i držanje poljskih Jevreja u Varšavskom getu i Poljaka u ratu.

Izrazivši kako s poštovanjem odaju počast herojima ustanka u Varšavskom getu, Duda je rekao: “Oni nikada nisu klonuli duhom i dali su primjer svima nama do danas. Ovaj ustanak za nas je simbol hrabrosti i odlučnosti.”

Ustanak kao simbol hrabrosti

Poljska danas obilježava 80. godišnjicu ustanka u Varšavskom getu.

Riječ je o ustanku koji se smatra najvećim pojedinačnim činom otpora Jevreja protiv Nijemaca tokom Drugog svjetskog rata.

Svake godine na godišnjicu ustanka u gradu se oglašavaju crkvena zvona i sirene i odaje se spomen na one koji su digli ustanak.

U znak sjećanja na Mareka Edelmana, koji je preživio ustanak i preminuo 2009. godine, učesnici ceremonije svake godine dijele narcise i ostavljaju ih na spomenicima.

Mnogi Jevreji umrli su od gladi i bolesti u Varšavskom getu, koji su 1939. godine osnovali nacisti na prostoru od tri kvadratna kilometra, a većina preživjelih poslana je u logor smrti Treblinka, na istoku Varšave.

Izvor: Agencije