Najveća vojna svečanost u 70 godina povodom krunidbe britanskog kralja

Mornari, vojnici i avijatičari iz Velike Britanije i Commonwealtha pratit će Charlesa i Camillu do londonske Westminsterske opatije, gdje će, 6. maja, biti održana krunidba.

Gotovo 400 pripadnika oružanih snaga iz 35 država članica Commonwealtha će učestvovati u obilježavanju historijskog trenutka (Reuters)

Krunidba britanskog kralja Charlesa III i kraljice Camille bit će popraćena najvećom vojnom ceremonijom u posljednjih 70 godina, pri čemu će više od 6.000 muškaraca i žena iz oružanih snaga učestvovati u historijskom događaju kraljevske porodice.

Mornari, vojnici i avijatičari iz Velike Britanije i Commonwealtha, saveza zemalja koji uglavnom čine britanske kolonije, pratit će Charlesa i Camillu do londonske Westminsterske opatije, gdje će biti održana krunidba 6. maja, prenosi Hina.

Više od 60 aviona britanske mornarice, vojske i avijacije će kasnije tog dana šest minuta prelijetati iznad avenije The Mall u središtu Londona.

Počasna paljba na više lokacija

Počasna paljba čut će se povodom krunidbe kralja u svim krajevima Velike Britanije, uključujući Edinburgh, Cardiff i Belfast, glavne gradove Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Raspoređeni brodovi ratne mornarice i više od 400 ljudi na 13 lokacija pucat će 21 puta, u tvrđavi Tower of London pucat će se 62 puta, a na paradnom prostoru Horse Guards Parade čut će se paljba šest topova.

Gotovo 400 pripadnika oružanih snaga iz barem 35 država članica Commonwealtha će također učestvovati u obilježavanju historijskog trenutka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada