Joe Biden ponovio da će se kandidirati za drugi mandat

Aktuelni američki predsjednik je odlučio kandidirati se za drugi mandat i potvrdio da će kandidaturu formalno objaviti ‘relativno uskoro’

Joe Biden je u petak u ličnom tonu završio posjetu Irskoj (Reuters)

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je na kraju posjete Republici Irskoj da je odlučio da se kandidira za drugi predsjednički mandat i potvrdio da će kandidaturu formalno objaviti “relativno uskoro”.

“Objavit ćemo to relativno brzo, ali samo putovanje u Irsku ojačalo je moj osjećaj optimizma u vezi s onim što se može učiniti”, rekao je on novinarima na kraju putovanja u Irsku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Biden je u petak u ličnom tonu završio posjetu Irskoj, gdje su ga dočekali “kao svoga”, prenosi Hina.

“Ovo je poput povratka kući, doista. Tokom godina ovdašnje priče su postale dio mene”, rekao je američki predsjednik napuštajući zemlju, u govoru u Ballini, na sjeverozapadu, gdje su živjeli njegovi preci, pred oko 27.000 okupljenih.

Putovanje stopama predaka

Njegovo putovanje stopama predaka, emotivno od početka, poprimilo je izrazito ličnu notu tokom posjeta svetištu Naše Gospe u Knocku u petak prije podne.

Američki predsjednik, uz Johna F. Kennedyja, jedini katolik u Bijeloj kući, zadržao se ondje u ličnoj molitvi, kao što je bilo planirano.

Ujedno se susreo, neplanirano, s nekadašnjim kapelanom američke vojske koji je podijelio bolesničko pomazanje njegovom sinu Beauu, koji je 2015. godine umro od tumora na mozgu, rekao je svećenik tog svetišta, otac Richard Biggons.

“Predsjednik je zaplakao, to ga je doista ganulo i zajedno smo se pomolili za njegovu porodicu”, kazao je svećenik.

“Bilo je znakovito”, rekao je Biden u govoru uoči povratka u Sjedinjene Američke Države.

Nije moglo bez političkih tema

Demokratski predsjednik je, u pratnji sina Huntera i sestre Valerie, posjetio cCntar za historijska i genealoška istraživanja, gdje mu je opisan životni put predaka sa majčine strane koji su iselili sredinom 19. stoljeća.

U završnom govoru u Ballini ipak se dotaknuo političkih tema, hvaleći vrijednosti koje su zajedničke Irskoj i SAD-u.

“Borimo se za slobodu, za demokratiju”, istaknuo je, dok se u isto vrijeme, na drugoj strani Atlantika, njegov potencijalni suparnik na izborima 2024. godine Donald Trump obraćao moćnom oružanom lobiju NRA.

“I u vremenima tame i očaja, nošeni nadom, nastavili smo ići ususret boljoj budućnosti, s više slobode, dostojanstva i s većim mogućnostima”, poručio je Biden vraćajući se omiljenoj političkoj ideji.

Izvor: Agencije