U Jemenu počela razmjena ratnih zarobljenika

U Jemenu je u petak počela razmjena 800 ratnih zarobljenika među zaraćenim stranama, saopćio je Međunarodni komitet Crvenog križa.

Ovo je najznačajnija razmjena zarobljenika u Jemenu otkako su obje strane oslobodile više od 1.000 zarobljenika u oktobru 2020. godine (Reuters)

U Jemenu je u petak počela razmjena 800 ratnih zarobljenika među zaraćenim stranama, saopćio je Međunarodni komitet Crvenog križa.

Mjesecima se pregovaralo uz posredovanje Ujedinjenih naroda između pobunjenika iz pokreta Husi i koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, prenosi Beta.

Tokom trodnevne razmjene avionima će se prevoziti zatvorenici između Saudijske Arabije i glavnog grada Jemena, Sane, koju dugo drže pobunjenici iz pokreta Husi koje podržava Iran, rekao je zamjenik ministra za ljudska prava jemenske međunarodno priznate vlade Majed Fadail.

Prevoz zatvorenika

Drugim letovima će se prevoziti zatvorenici između Sane i ostalih jemenskih gradova koje kontrolira međunarodno priznata vlada, rekao je on.

Crveni križ je saopćio da će u petak biti obavljena dva kruga simultanih letova između Adena i Sane.

Ovo je najznačajnija razmjena zarobljenika u Jemenu otkako su obje strane oslobodile više od 1.000 zarobljenika u oktobru 2020. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada