Smrt Putina i Zelenskog jedan od scenarija za kraj rata u Ukrajini

The New York Times je objavio dokumente koji su procurili iz Pentagona, a koji detaljno opisuju planove za nepredviđene situacije godinu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Sjedište američke Odbrambene obavještajne agencije u Washingtonu (AP)

Američki The New York Times (NYT) došao je do povjerljivog obavještajnog dokumenta među dokumentima koji su procurili iz Pentagona koji detaljno opisuju planove za nepredviđene situacije godinu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dokument sadrži analizu koju je provela američka Odbrambena obavještajna agencija, a opisuje četiri hipotetička scenarija te kako bi oni mogli utjecati na tok sukoba u Ukrajini, ako do njih dođe.

Hipotetički scenariji uključuju smrt ruskog i ukrajinskog predsjednika, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, smjenu komande ruskih oružanih snaga i ukrajinske napade na Kremlj.

Četiri scenarija, različiti mogući ishodi

U dokumentu se predviđa da će rat najvjerovatnije potrajati kao i da bi svaki od ova četiri scenarija, čije je rezultate teško predvidjeti, mogao dovesti do drugačijeg ishoda.

Moglo bi doći do eskalacije sukoba, dogovorenog prekida sukoba ili ne moraju imati značajniji utjecaj na tok rata.

Prema izvještaju NYT-a, jedan od četiri moguća scenarija govori o tome šta bi se moglo dogoditi ako se Kremlj nađe na meti ukrajinskog vojnog udara.

Dokument nudi nekoliko mogućih posljedica.

Objašnjava da bi događaj mogao dovesti do eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba ako Putin, potaknut negodovanjem javnosti, pokrene vojnu mobilizaciju velikih razmjera i razmotri mogućnost upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Ukrajinski napad na Kremlj mogao bi probuditi strahove ruskog naroda i natjerati Putina da sjedne za pregovarački sto kako bi se sukob okončao.

Novine ističu da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena bila posebno zabrinuta zbog mogućnosti da Ukrajina napadne na Moskvu, jer bi to moglo rezultirati opasnom ruskom eskalacijom.

SAD ne da Kijevu rakete većeg dometa

Opasnosti od takvog napada Ukrajine jedan su od razloga zašto SAD oklijeva Kijevu dati rakete većeg dometa.

Dokument koji je procurio datiran je na 24. februar, a na njemu je ispisana oznaka “Jedna godina”, što ukazuje da je analiza provedena godinu dana nakon početka rata.

NYT dodaje da je dokument koji sadrži moguće scenarije tipičan produkt obavještajnih agencija, koji je osmišljen da pomogne američkim oficirima, kreatorima politike ili zakonodavcima da razmisle o mogućim ishodima velikih događaja dok procjenjuju opcije koje su im dostupne.

Izvor: Agencije