Peking upozorio da Tajvan ide prema ‘olujnom moru’

Kinu je razbjesnio nedavni sastanak predsjednice Tajvana Tsai Ing-wensa s predsjednikom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji.

Tsai Ing-wen s Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji (EPA)

Peking je poručio da predsjednica Tsai Ing-wen gura Tajvan u “olujna mora”, nakon što je Kina održala vojne vježbe kao odgovor na nedavni sastanak Tsai s predsjednikom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji, te je upozorio “protiv dosluha separatističkih snaga i vanjskih sila”.

Tsai je kazala da je prekookeansko putovanje, u sklopu kojega se sastala s McCarthyjem u SAD-u te je bila u Gvatemali i Belizeu, svijetu pokazalo odlučnost Tajvana da brani slobodu i demokratiju.

Putovanje je razbjesnilo Peking, koji je odgovorio višednevnim vojnim vježbama, čiji je cilj pokazati da može nasilno preuzeti kontrolu nad Tajvanom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kina na Tsai gleda kao na separatistkinju te je odbacila njene pozive na razgovore.

Kineske snage ostaju u vodama oko Tajvana

Tsai kaže da želi mir, ali da će njena vlada braniti Tajvan ako bude napadnut.

“Tsai Ing-wen je donijela opasnost Tajvanu. Tsai Ing-wen je gotovo u potpunosti stala na stranu SAD-a, gurajući Tajvan u olujno more”, rekla je u srijedu glasnogovornica kineskog Ureda za tajvanska pitanja Zhu Fenglian.

Kazala je da su vježbe oko Tajvana “snažno upozorenje protiv dosluha i provokacije tajvanskih separatističkih snaga za nezavisnost i vanjskih sila”.

Tsai, koja se vratila u Tajvan dan prije početka vježbi, istaknula je da je putovanje bilo uspješno u dobivanju podrške protiv agresora koji prijeti slobodi otoka.

“Ovim putovanjem ponovo smo poslali poruku međunarodnoj zajednici da je Tajvan odlučan čuvati slobodu i demokratiju, a za to smo dobili priznanje i podršku naših demokratskih partnera”, rekla je Tsai na susretu s kanadskim zastupnicima u svom uredu u Taipeiju.

Unatoč tome što je Kina objavila da su trodnevne vježbe završile prema planu u ponedjeljak, Peking je nastavio vojne aktivnosti oko Tajvana.

‘Samo narod odlučuje o svojoj budućnosti’

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da je u prethodna 24 sata otkrilo 35 kineskih vojnih aviona i osam brodova u blizini Tajvana.

Od tih aviona, 14 je prešlo neformalnu liniju razgraničenja u Tajvanskom tjesnacu.

Iako su kineski mlažnjaci ranije samo ponekad prelazili tu liniju, kineska avijacija to čini redovno od vojnih vježbi blizu Tajvana u augustu, koje su organizirane kao odgovor na posjetu Tajvanu tadašnje predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi.

Peking kaže da ne priznaje postojanje linije i svojata Tajvan, dok tajvanska vlada to odbacuje i poručuje da samo narod na Tajvanu može odlučivati o svojoj budućnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada