Zajedničke vojne vježbe SAD-a i Filipina nakon kineskih

Dvosedmični manevri će sadržavati i vježbu uništavanja ratnog broda u Južnom kineskom moru, što bi moglo navući bijes Kine.

Washington je brod 'USS Milius' poslao na rutu koja prolazi pored otoka Spratly (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Filipini pokrenuli su do sada najveće zajedničke vojne vježbe u utorak, samo dan nakon što je Kina završila svoje vježbe oko Tajvana.

Kineska vojska prethodna je tri dana provodila vježbe blokade Tajvana kao odgovor na sastanak tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma Američkog kongresa Kevinom McCarthyjem prošle sedmice.

Washington je kritizirao kineski prikaz vatrene moći, nazivajući ga nesrazmjernim, a Tsai je rekla da je “neodgovoran” i da je imala pravo posjetiti SAD.

Američke vježbe su bile planirane ranije.

Na manevrima više od 17.000 vojnika

Filipinski i američki dužnosnici kažu da vježbe svjedoče o njihovoj predanosti miru i stabilnosti u Indo-pacifičkoj regiji, koju vide kao otvorenu i slobodnu.

Washington je prošlog mjeseca najavio da će njihove godišnje vježbe “Balikatan” (Rame uz rame) s Filipincima biti najveće do sada i da će uključivati više od 17.000 vojnika, a od toga će 12.000 biti iz SAD-a, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Dvosedmični manevri će, također, sadržavati vježbu u kojoj će dvije vojske uništiti lažni ratni brod u Južnom kineskom moru, što je potez koji bi mogao navući bijes Kine.

Washington je u februaru postigao novi odbrambeni sporazum s Manilom, prema kome će na filipinskim otocima biti uspostavljene četiri nove pomorske baze u blizini spornih voda.

Tri od četiri baze su na sjeveru otoka Luzon, koji se, nakon Kine i nekolicine manjih otoka, nalazi najbliže Tajvanu.

Plovni putevi oko Filipina i u Južnom kineskom moru uključuju neke od najvrednijih trgovačkih ruta u svijetu i proteklih su godina predmet teritorijalnih pretenzija Kine.

Upozorenje Pekinga o vojnoj saradnji

SAD je u ponedjeljak, dok je Kina još provodila vježbe oko Tajvana, poslao razarač kroz Južno kinesko more u, kako je naveo, misiju slobodne plovidbe.

Washington je brod “USS Milius” poslao na rutu koja prolazi pored otoka Spratly, koji se nalaze u isključivom ekonomskom pojasu Filipina, a koje svojata Peking.

Taj je potez razljutio Kinu.

Peking je u ponedjeljak upozorio da se američko-filipinska vojna saradnja ne bi trebala uplitati u teritorijalne sporove o vodama.

Izvor: Agencije