Španija: Raste popularnost konzervativaca, socijalisti u padu

Parlamentarni izbori u Španiji bit će održani krajem godine, dok se u maju održavaju lokalni izbori.

Popularnost socijalista premijera Pedra Sancheza u blagom je padu (EPA)

Prema posljednjim istraživanjima, da se opći izbori u Španiji održavaju danas, desno orijentirana Narodna stranka (PP) osvojila bi između 30,2 i 30,5 posto podrške glasača.

To bi konzervativnoj stranci donijelo 135 mjesta u parlamentu, što opet ne bi bilo dovoljno da sama oformi vladu.

Istraživanje je obavila Sigma Dosa za list El Mundo i pokazalo se da bi krajnje desničarska stranka VOX dobila 40 do 41 zastupničko mjesto, čime bi desničarski tabor bio vrlo blizu apsolutnoj većini od 176 zastupnika od ukupno 350, prenosi Tanjug, pozivajući se na Euractiv.

Nedavna pojava ljevičarske stranke Sumara ne ugrožava trenutnu vladajuću koalicijsku većinu  koju čine Socijalistička radnička partija (PSOE) i ljevičarska Unidas Podemos.

Parlamentarni izbori u decembru

Prema anketi, PSOE bi dobio 91 mjesto. Ako bi na izbore izašao odvojeno, Sumar bi dobio 35 mandata, a Unidas Podemos bi imao osam mjesta, dva manje nego da su postigli dogovor da nastupe zajedno.

U Španiji će 28. maja biti održani lokalni izbori za koje mnogi vjeruju da će biti prvi “lakmus test” za vladajuću koaliciju premijera Pedra Sancheza s Unidas Podemosom.

Parlamentarni izbori bit će održani u decembru kada će Španija biti u posljednjem mjesecu predsjedavanja Vijećem Evropske unije, koje počinje 1. jula.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada