Japan pokreće raketni odbrambeni program zbog kineske prijetnje

Usred rastuće zabrinutosti da bi Kina mogla napasti Tajvan, Tokio je predstavio program vojne modernizacije, najveći od Drugog svjetskog rata.

Japan će udvostručiti troškove odbrane tokom pet godina (EPA)

Japan je dodijelio svom najvećem proizvođaču odbrambene opreme Mitsubishi Heavy Industries ugovore vrijedne 378 milijardi jena (2,84 milijarde dolara) za razvoj i izgradnju novih raketnih snaga s ciljem odvraćanja Kine od upotrebe vojne sile u istočnoj Aziji.

Četiri ugovora uključuju projektile koji se lansiraju s kopna, mora i iz zraka, kao i hipersoničnu balističku bojevu glavu koju Tokio želi uvesti u naoružanje od 2026. godine, objavilo je u utorak Ministarstvo odbrane u saopćenju za javnost.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu i usred rastuće zabrinutosti da bi Kina mogla pokrenuti napad na susjedni Tajvan, Japan je u decembru predstavio program vojne modernizacije i proizvodnje, najveći od Drugog svjetskog rata, koji će udvostručiti troškove odbrane tokom pet godina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Krstareće rakete Tomahawk

Nove raketne snage, za koje se očekuje da će biti sposobne gađati brodove i kopnene ciljeve udaljene više od 1.000 kilometara od Japana, u centru su tog plana.

Kako bi ojačao odbranu prije nego što može razmjestiti te domaće projektile, Japan je u februaru saopćio da će masovno naručiti Tomahawk krstareće rakete iz Sjedinjenih Američkih Država.

Još nije rečeno koliko će ih kupiti, ali lokalni mediji javljaju da će ih biti čak 500.

Izvor: Agencije