Jesu li irski korijeni ključni za Bidenov politički identitet?

Preci aktuelnog američkog predsjednika otišli su iz Irske sredinom 19. stoljeća, kada je zemlju poharala glad, a potom su se nastanili u Scrantonu u Pennsylvaniji.

Joe Biden je uvijek isticao irsko porijeklo (Reuters)

Kada je britanski novinar svojedobno zamolio Joea Bidena za intervju, američki predsjednik mu je odgovorio šalom: “BBC? Ja sam Irac.”

Osamdesetogodišnji Biden, drugi katolički predsjednik u američkoj historiji, oslonit će se na irsko porijeklo tokom posjete Velikoj Britaniji i Irskoj ove sedmice.

Američki predsjednik ponaša se kao da je već počeo predsjedničku kampanju za izbore 2024. godine iako nije službeno objavio kandidaturu.

Želi privući glasače koji sanjaju američki san o uspjehu useljenika.

Biden je tako u kampanji 2020. godine recitirao pjesmu irskog nobelovca, pjesnika Seamusa Heaneyja.

Kad je irski ragbi tim pobijedio moćne novozelandske All Blackse u novembru 2021. godine, Biden ih je nazvao da im čestita.

Iako Biden ima britansko porijeklo sa očeve strane, odlučio je naglasiti majčinsko.

Bidenovi preci otišli su iz Irske sredinom 19. stoljeća, kada je zemlju poharala glad, a potom su se nastanili u Scrantonu, Pennsylvania.

Jedini Irac koji ne pije

Biden će sada obrnutim putem.

Na putovanju će se zaustaviti u Belfastu, na 25. godišnjicu potpisivanja sporazuma na Veliki petak, koji je donio mir Sjevernoj Irskoj.

Zatim će se uputiti na niz službenih događaja u Dublinu.

Bijela kuća organizirala je nekoliko vrlo ličnih posjeta zemlji njegovih predaka, baš kao i 2016. godine, kada je otputovao u Irsku kao potpredsjednik.

Hoće li ponovo svratiti u seoski pub koji je osnovala njegova porodica?

Ako to učini, neće naručiti tradicionalnu kriglu piva.

“Ja sam jedini Irac koji ne pije”, našalio se Biden nedavno.

Kako se približava očekivana kampanja za novi mandat, Biden je obećao oživjeti “američki san” i rekao je da će svojim sunarodnjacima dati razloge za nadu i povjerenje.

Kako to bolje učiniti nego lirskim prepričavanjem odlaska njegove porodice iz Irske?

‘Nikad ne kleči i ne pokoravaj se’

U govoru 2013. godine održanom nakon što je primljen u Kuću slavnih američkih Iraca, Biden je evocirao porodičnu historiju dok je iznosio hvalospjeve o njihovoj novoj zemlji koja je prepuna “mogućnosti za one koji su spremni marljivo raditi i igrati po pravilima”.

“Ovo je dojmljiva priča o porijeklu koja se dotiče kontinuirane američke samoimaginacije kao zemlje mogućnosti”, kazao je za AFP Coilin Parsons, direktor irskih studija na Univerzitetu Georgetown.

Bidenov život obilježen je tragedijama, izgubio je dvoje djece i prvu suprugu.

Suočio se i s neuspjesima u političkoj karijeri, a često kaže da svoju snagu crpi iz dva izvora: katoličke vjere i porodičnih vrijednosti.

Na Dan svetog Patrika, 17. marta, na državni praznik u Irskoj, Biden je podijelio savjet koji je dobio od svog djeda sa majčine strane: “Joey nikad se ne podčini, nikad ne kleči, nikad se ne pokoravaj. Nikad, nikad.”

Duboka povezanost ponekad sentimentalnog američkog predsjednika s njegovim irskim nasljeđem prirodno ima i političku dimenziju.

Od 1952. godine irski premijer “ima mogućnost kontrolirati vrijeme i pažnju američkog predsjednika posjetom Bijeloj kući svake godine na Dan svetog Patrika”.

Uvijek je važan irsko-američki glas

“Nijedna druga zemlja nema taj luksuz da može računati na taj nivo političkog pristupa”, rekao je Parsons.

Više od 30 miliona Amerikanaca tvrdi da ima irske korijene, a irsko-američki glas još uvijek može biti ključan na izborima u strateškim državama poput Pennsylvanije i Ohija, dodao je.

Parsons je istaknuo da je Bidenovo putovanje osmišljeno i da osvijetli, iako ne direktno, neke vrlo aktuelne teme.

“Da, tu su djeteline i irski plesovi, ali Irska sve više predstavlja drukčiju vrstu priče… U vrijeme u kojem se čini da se američka politika ubrzano okreće prema ukorijenjenom konzervativizmu, Irska je zemlja koja se oduprla utjecaju Katoličke crkve posljednjih godina” i dopustila istospolne brakove, rekao je Parsons.

Joe Biden, iako gorljiv katolik, počeo je glasno braniti pravo na pobačaj, čemu je katolička Irska otvorila vrata posljednjih godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada