Saudijski inženjer pušten iz zatvora u Guantanamu nakon 21 godine

Nikada optužen za zločin, Ghassan Al Sharbi vraća se u Saudijsku Arabiju nakon što je 21 godinu proveo u Guantanamu.

Al Sharbi je ispočetka bio meta zato što je studirao na aeronautičkom univerzitetu u Arizoni i pohađao školu leta s dvojicom otmičara Al-Kaide koji su bili uključeni u napade 2001. godine (Reuters)

Sjedinjene Američke Države oslobodile su inženjera iz Saudijske Arabije koji je bio zatvoren više od 20 godina u vojnom zatvoru Guantanamo Bay, iako nikad nije optužen za zločine nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ghassan Al Sharbi (48) vraćen u Saudijsku Arabiju nakon što je revizijski odbor u februaru 2022. utvrdio da njegov pritvor “više nije neophodan za zaštitu od kontinuirane značajne prijetnje nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država”.

Al Sharbi je prebačen u Saudijsku Arabiju “podložno primjeni sveobuhvatnog skupa sigurnosnih mjera uključujući praćenje, ograničenja putovanja i kontinuiranu razmjenu informacija”, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Pentagonov odbor za periodičnu reviziju presudio je 2022. da Al Sharbi nije imao lidersku ili pomoćnu poziciju u Al-Kaidi i da je bio poslušan u pritvoru. Također je rečeno da je imao neodređene “fizičke i mentalne zdravstvene probleme”.

Veze sa otmičarima

Sjedinjene Američke Države kažu da je Al Sharbi pobjegao u Pakistan nakon napada 11. septembra i da je prošao obuku za pravljenje bombi. Tamo je uhapšen naredne godine, navodno je mučen u pritvoru te je onda poslan u zatvor Guantanamo.

Američka vojska je razmatrala optužbe protiv Al Sharbija i nekoliko drugih, ali je odustala 2008. godine. Iako nikada nije optužen za zločin, on također nije dobio odobrenje za puštanje i Sjedinjene Američke Države su nastavile da drže Al Sharbija kao neprijateljskog borca.

Al Sharbi je ispočetka bio meta zato što je studirao na aeronautičkom univerzitetu u Arizoni i pohađao školu leta s dvojicom otmičara Al-Kaide koji su bili uključeni u napade 2001. godine.

On je najmanje četvrti zatvorenik Guantanama koji je oslobođen i poslan u drugu zemlju ove godine.

Baza američke mornarice u zaljevu Guantanamo na Kubi držala je oko 600 zatvorenika na svom vrhuncu 2003. godine. Nakon Al Sharbijevog transfera, u njoj se sada nalazi 31 zatvorenik, uključujući 17 osoba za koje se smatra da ispunjavaju uslove za transfer ako se pronađe stabilna država koja bi ih prihvatila, rekao je ministar odbrane.

Još tri zatvorenika iz Guantanama ispunjavaju uslove za reviziju, dok se devetorica suočavaju s optužbama pod vojnom komisijom, a dvojica su osuđena pod takvim komisijama.

Zatvaranje zatvora

Dva pakistanska brata – Abdul, 55, i Mohammed Rabbani, 53 – oslobođeni su i vratili se kući prošlog mjeseca nakon što su dva desetljeća bili zatočeni u zaljevu Guantanamo.

Pakistanski senator Mushtaq Ahmed Khan, predsjednik odbora za ljudska prava u gornjem domu parlamenta zemlje, rekao je da su muškarci nevini, ali da su ih SAD zatvorile 21 godinu.

“Nije bilo suđenja, sudskog postupka, niti optužnice protiv njih. Čestitam im na izlasku. Hvala Senatu Pakistana”, napisao je na Twitteru u trenutku njihovog puštanja.

Braća su prebačena u američki pritvor nakon što su ih pakistanski zvaničnici uhapsili u Karačiju 2002. godine. SAD je optužio par da pomaže članovima Al-Kaide u stambenom zbrinjavanju i drugoj logističkoj podršci nižeg nivoa.

Organizacije za ljudska prava već dugo pozivaju na zatvaranje zatvora u Guantanamu.

Izvor: Al Jazeera i agencije