Tri osobe povrijeđene u pucnjavi u Tel Avivu

Izraelska policija je rekla da je napadač ‘neutraliziran’ nakon što je otvorio vatru u blizini kafića u ulici Dizengoff.

Izraelska policija je rekla da je napadač "neutraliziran" (Nir Elias/Reuters)

Najmanje troje ljudi ranjeno je u pucnjavi u izraelskom gradu Tel Avivu i hitna pomoć im pruža pomoć, saopćila je izraelska hitna pomoć, dok se na televizijskim snimkama vidi veliki broj policajaca i medicinskih radnika na mjestu događaja.

Služba hitne pomoći Magen David Adom objavila je da se pucnjava dogodila pored kafića na uglu ulica Dizengoff i Ben Gurion, objavio je The Times of Israel.

“Evakuirali smo troje s ranama od vatrenog oružja, jedan od njih je u kritičnom stanju, jedan teško ranjen, a jedan lakše”, rekao je direktor Magen David Adoma Eli Bin za izraelsku televiziju Kan.

Napadač neutraliziran

Izraelska policija je rekla da je napadač “neutraliziran”, ali nije iznijela detalje o okolnostima pucnjave, za koju je rekla da bi mogao biti “teroristički napad”.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir kasnije je rekao da je napadač ubijen.

“Ozbiljan napad u Tel Avivu. Čestitam policajcu koji je hrabrim činom eliminirao gnusnog teroristu i spasio mnoge živote”, rekao je u izjavi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu reagirao je na vijest tokom posjete Italiji. “Vrlo ozbiljan napad u Tel Avivu, teroristički napad, šaljem želje za oporavak povrijeđenima”, rekao je.

“Jačamo policiju i sigurnosne snage – to neće oslabiti našu odlučnost da pustimo korijenje u našoj domovini”, dodao je.

Incident se dogodio usred protesta protiv vladine planirane reforme pravosudnog sistema.

Skupovi se održavaju od početka januara, kada je vlada premijera Benjamina Netanyahua ciljala na Vrhovni sud.

Demonstranti se protive zakonu koji bi ograničio ovlasti Vrhovnog suda da odlučuje protiv zakonodavne i izvršne vlasti, dok bi zakonodavcima dao odlučujuće ovlasti u imenovanju sudija.

U svjetlu napada, gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai pozvao je protuvladine demonstrante diljem grada da raščiste ulice kako bi omogućili policiji da osigura područje, objavio je The Times of Israel.

Novinar Al Jazeere Imran Khan, koji izvještava iz okupiranog Istočnog Jerusalema, rekao je da se napad dogodio u prometnoj ulici punoj barova, restorana i kafića.

“Obično bi bilo krcato, ali s obzirom na ogroman broj protestanata koji su u Tel Avivu, bilo bi više nego inače”, rekao je.

Policija i doktori još uvijek su na mjestu događaja i nije jasno traže li drugog strijelca.

Napadi u Tel Avivu rijetki

Dok su u istočnom Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali oružani napadi češći, u Tel Avivu oni su rijetka pojava. “Ovo će biti vrlo zabrinjavajuće za policiju”, rekao je Khan.

Incident također dolazi usred pojačanih napetosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nasilje povezano s izraelskim doseljenicima usmjereno protiv Palestinaca naglo je poraslo otkako se Netanyahu vratio na vlast na čelu desničarske koalicije koja nastoji proširiti ilegalna naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i provoditi drugu antipalestinsku politiku.

Šef američkog Pentagona Lloyd Austin izrazio je zabrinutost zbog nasilja jevrejskih doseljenika nad Palestincima tokom posjete Izraelu u četvrtak.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Galantom, rekao je da je predanost Washingtona sigurnosti Izraela “čelična”, ali je upozorio na radnje koje bi mogle izazvati još veću nesigurnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije