Guverner Centralne banke kritizirao Orbanovu ekonomsku politiku

Gyorgy Matolci kritizirao je premijera zbog niza ‘strateških grešaka’, iznoseći sumnju na račun Vlade u vezi s trošenjem javnih prihoda i državnom intervencijom.

Komentari guvernera predstavljaju rijetku kritiku Viktora Orbana (EPA)

Guverner Centralne banke Mađarske Gyorgy Matolci kritizirao je premijera Viktora Orbana zbog niza “strateških grešaka”, iznoseći sumnju na račun Vlade u vezi s trošenjem javnih prihoda i državnom intervencijom.

Matolci, koji je nekada bio blizak Orbanov savjetnik, rekao je zakonodavcima u Budimpešti da je Centralna banka sada “u principu protiv” aktuelne vlade, koja “ugrožava razvoj Mađarske prema zapadnoevropskim standardima”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

“Izgubili smo pravac u 2021. godini”, kazao je on i ocijenio da je ekonomska politika koja je bila fokusirana na ravnotežu donijela uspjeh Mađarskoj, ali je zaustavljena.

Pad forinte

Ovi komentari predstavljaju rijetku kritiku Orbana i naglašavaju sve veći jaz između Vlade i Centralne banke, koja je bila naviknuta na kretanje u tandemu, od kada je Orban prvi put imenovao Matolcija za nadzor monetarne politike prije deset godina.

Mađarska forinta oslabila je do 0,8 posto u odnosu na euro u srijedu, uslijed šireg regionalnog pada, smanjujući dobitak ove godine na manje od pet posto, ali i dalje ostaje jedna od najboljih globalno.

Guverner je kritizirao premijera zbog provođenja predizborne potrošačke kupovine prošle godine i uvođenja ograničenja cijena hrane, što je, prema riječima centralnog bankara, imalo suprotan efekat i time uvećala kamatne troškove i pogoršala recesiju.

Izvor: Agencije