Nivo morskog leda na Antarktiku dosegao najniži nivo: EU

Smanjenje ledenog pokrivača veliki je problem jer to pomaže ubrzanju globalnog zagrijavanja.

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) navodi da se količina antarktičkog morskog leda smanjila 34 posto ispod prosjeka za februar (AFP)

Led u antarktičkom moru dosegao je najniži mjesečni nivo u februaru, srušivši prethodni rekord iz 2017, objavila je služba Evropske unije za praćenje klime.

U izvještaju objavljenom u utorak, Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) navodi da se količina antarktičkog morskog leda smanjila 34 posto ispod prosjeka za februar.

“Naši najnoviji podaci pokazuju da je morski led na Antarktiku dosegnuo najniži nivo u 45-godišnjem bilježenju satelitskih podataka”, rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess. “Ovi uvjeti niskog nivoa morskog leda mogu imati važne implikacije na stabilnost antarktičkih ledenih grebena i konačno na globalni porast nivoa mora.”

U izvještaju se također navodi da je protekla zima “druga najtoplija zabilježena u Evropi, s temperaturama iznad prosjeka u istočnoj Evropi i dijelovima sjeveroistočne Evrope”.

Za veći dio zapadne i jugoistočne Evrope zima je bila s manje padavina od prosjeka, dodaje se u izvještaju.

Smanjenje ledenog pokrivača je veliki problem jer pomaže ubrzavanju globalnog zagrijavanja.

Gotovo 90 posto sunčeve energije koja padne na bijeli morski led reflektira se natrag u svemir. Ali kada sunčeva svjetlost padne na tamnu, nezamrznutu okeansku vodu, gotovo ista količina te energije se apsorbira, direktno pridonoseći zagrijavanju planeta.

Regije Sjevernog i Južnog pola zagrijale su se za otprilike tri stepena Celzijusa u usporedbi s nivoima s kraja 19. stoljeća – tri puta više od globalnog prosjeka.

Topljenje leda

Ali za razliku od morskog leda na sjevernom Arktiku, koji se smanjivao za tri posto godišnje od kasnih 1970-ih, morski led na jugu Antarktika ostao je relativno konstantan tokom istog razdoblja, iako s velikim godišnjim varijacijama.

Tokom posljednjih osam godina, međutim, minimalni nivo morskog leda u Antarktičkom okeanu stalno je bio ispod prosjeka za period 1991.-2020.

Antarktik se suočio sa svojim prvim zabilježenim toplinskim valom 2020. godine, s neviđenih 9,2 stepena Celzijusa iznad prosječnog maksimuma. U martu prošle godine, istraživački centar na istočnom Antarktiku zabilježio je temperaturu koja je skočila 40C iznad normale.

Skorašnji ledeni pokrivač tokom australskog ljeta najviše se smanjio oko Zapadnog Antarktika, koji je osjetljiviji na utjecaje globalnog zatopljenja od daleko većeg istočnog Antarktika.

Rekordna minimalna površina morskog leda na Arktiku – 3,4 miliona kvadratnih kilometara – zabilježena je 2012, s drugim i trećim najmanjim područjem pokrivenim ledom 2020. odnosno 2019. godine.

Godine 2021. Međuvladin panel o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda prognozirao je s “velikom pouzdanošću” da će Arktički okean postati praktički bez leda u septembru barem jednom do sredine stoljeća.

Izvor: Al Jazeera i agencije