Antarktik

Ekolozi upozoravaju da industrijski izlov krila malih rakolikih životinja na Antarktiku ugrožava cijeli eko-sistem te regije. One su izvor hrane za kitove, pingvine i foke. S ekspedicijom Greenpeacea koja prati izlov krila, Ankarktik je posjetio naš reporter Nick Clark.

Antarktik je najveće područje netaknute prirode na Zemlji. Južni pol, poznat po šarolikom živom svijetu, suočava se s brojnim izazovima – od klimatskih promjena pa do sve većeg broja turista. Al Jazeerina ekipa pridružila se ekspediciji Greenpeacea u Weddelovom moru.

Antarktik se smatra jednim od najneuslovnijih i negostoljubivijih mjesta na planeti. Veliki dio njegovog živog svijeta još nije istražen. Mnoge zemlje uključile su se u kampanju za zaštitu tog područja, s namjerom da formiraju najveći pomorski rezervat na svijetu. Reporter Nick Clark pridružio se ekspediciji Greenpeacea na putovanju kroz ledene vode Antarktika.

Vedelovo more na Antarktiku najhladnije je na planeti. Ipak, dom je ekosistema koji čini 14.000 vrsta, od kitova ubica do morskih zvijezda. Naš reporter Nick Clark pridružio se ekspediciji Greenpeacea, koja istražuje to područje. Povod je prijedlog da se bogate vode Vedelovog mora pretvore u najveći pomorski rezervat na svijetu. 

Zmijače su jedna vrska morske zvijezde. Žive na morskom dnu i ne može ih se često vidjeti. Prvi put ih je jedan naučni tim uspio snimiti kako love plijen. Otkriće do kojeg su došli sasvim slučajno moglo bi utjecati na razumijevanje klimatskih promjena. Donosimo ekskluzivnu priču sa zapadnog Antarktika.