Iran će vratiti opremu za nadgledanje na nuklearnim lokacijama

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju je najavio mogućnost značajnog poboljšanja odnosa između IAEA-a i Teherana po pitanju iranskog nuklearnog programa.

Iran bi trebao omogućiti pristup informacijama, lokacijama i ljudima, rekao je Rafaelo Grossi (Reuters)

Iran je dao sveobuhvatne garancije nadzornom tijelu Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju da će konačno pomoći u dugotrajnoj istrazi o česticama uranija pronađenim na neprijavljenim lokacijama i čak ponovo instalirati uklonjenu opremu za nagledanje, objavilo je nadzorno tijelo.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran izdali su zajedničku izjavu po povratku šefa IAEA Rafaela Grossija sa putovanja u Teheran, dva dana prije tromjesečnog sastanka Odbora guvernera agencije.

U izjavi je bilo malo detalja, ali mogućnost značajnog poboljšanja odnosa između IAEA i Teherana vjerovatno će spriječiti pritisak Zapada da se donese još jedna rezolucija kojom se Iranu nalaže saradnja, rekle su diplomate, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iran je, međutim, i ranije davao slična obećanja, od kojih se na kraju ostvarilo malo ili ništa.

“Iran je izrazio svoju spremnost … pružiti dodatne informacije i pristup kako bi se riješila neriješena pitanja zaštitnih mjera”, piše u zajedničkoj izjavi.

Godine iranskog ometanja

U povjerljivom izvještaju IAEA državama članicama u koje je Reuters imao uvid piše da se Grossi “raduje … brzoj i potpunoj provedbi zajedničke izjave”.

Iran bi trebao omogućiti pristup informacijama, lokacijama i ljudima, rekao je Grossi na konferenciji za novinare na bečkom aerodromu ubrzo nakon slijetanja, sugerirajući veliko poboljšanje nakon godina iranskog ometanja.

Iran će, također, dopustiti ponovnu instalaciju dodatne opreme za nadgledanje koja je bila postavljena prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, ali je uklonjena prošle godine.

Naknadni razgovori u Teheranu između IAEA i iranskih dužnosnika s ciljem dogovora o detaljima dogodit će se “vrlo, vrlo brzo”, kazao je Grossi.

Upitan hoće li sva ta oprema za nadzor biti ponovno postavljena, Grossi je odgovorio: “Da.”

Na pitanje gdje će biti ponovo postavljena, rekao je samo da će to biti na više lokacija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada