Mack: Kako raste umor i opada moral u Ukrajini, poraz je postao realna mogućnost

Neuspjeh SAD-a, EU-a i NATO-a da pruže neophodnu podršku, uključujući savremenu vojnu opremu, predstavlja veliki problem, rekao je bivši američki ambasador u Finskoj Earle Mack.

Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice na ruske položaje u blizini Bahmuta, istočna Ukrajina (AFP)

Bivši američki ambasador u Finskoj Earle Mack izrazio je strah da je Ukrajina na rubu poraza od Rusije nakon što je ruska invazija ušla u svoju drugu godinu.

U članku u američkim novinama The Hill izjavio je da ga je, na temelju višestrukih posjeta Ukrajini u humanitarnim misijama, posljednje putovanje uvjerilo da zemlja prolazi kroz prijelomni trenutak. Moral je počeo opadati, što je, kako je rekao, mogao vidjeti u očima djece.

Što je još važnije, kaže Mack, mogao je to čuti u glasovima njihovih vođa koji i dalje govore prave stvari, ali im nedostaje uvjerenje koje su nekoć imali.

Neuspjeh Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) da pruže neophodnu podršku, uključujući savremenu vojnu opremu, predstavlja veliki problem, kazao je. Čini se da je većina opreme koja je dostavljena Ukrajincima došla iz vojnog muzeja još iz doba hladnog rata.

Ovaj bivši ambasador je izrazio bojazan da bi do dolaska američkih tenkova Abrams u Ukrajinu, za što treba osam do deset mjeseci, kako su izjavili američki dužnosnici, rat mogao biti gotov. Stoga je naglasio kako je Ukrajini potrebno što brže poslati modernu borbenu opremu.

Dodao je da bi intervencija Kine u sukobu, na bilo koji način, pomogla da se pojača ruska odlučnost. Kinesko učešće podiže interes u očima drugih zemalja, s obzirom da taj korak već imao praktičan učinak na bojnom polju.

Ruske snage oslabljene

Ipak, postoji tračak nade, smatra bivši ambasador. Ukrajina je spremala kontraofanzivu koja bi mogla promijeniti tok rata i postaviti temelje za postizanje rješenja. Nakon dugotrajne bitke za Bahmut, ruske snage su znatno oslabljene. Kao rezultat toga, postoji mogućnost pokretanja ofanzive sada, prije nego što Rusi ponovo budu u mogućnosti da se mobiliziraju. Naglasio je da pobjeda u ovoj borbi ovisi o opskrbi Ukrajine svime što joj treba, sa svih strana i odjednom.

Kaže da Zapad treba poručiti Rusima i Kinezima da civilizirani svijet neće odustati od ovog egzistencijalnog izazova. Dodao je da se ne radi samo o Ukrajini, već i o budućnosti demokratije u cijelom svijetu.

Ako bi se Rusiji dopustilo da Ukrajinu pretvori u vazalnu državu, to bi potaklo kineskog predsjednika Xi Jinpinga da učini isto s Tajvanom, dodao je. To je nedopustivo, a na međunarodnoj zajednici je da zauzme stav.

Mack je na kraju pozvao svijet, a posebno Evropu, da priteknu u pomoć Ukrajini. Istakao je kako je sada je vrijeme za djelovanje i da “moramo djelovati odlučno kako bismo spriječili da Ukrajina padne u ruke Rusije”.

Izvor: Agencije