State Department potvrdio otmicu Amerikanaca na Haitiju

Par sa Floride Abigail i Jean-Dickens Toussaint kidnapiran je 18. marta na Haitiju i za njih je zatražen otkup.

Kriminalne bande su postale snažnije od ubistva predsednika Jovenela Moisea u julu 2021. godine (Reuters)

Dvoje američkih državljana kidnapirano je na Haitiju, potvrdio je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država Vedant Patel navode pojedinih medija, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Britanska agencija dodaje kako Patel nije želio iznijeti više informacija, ali je glasnogovornik dodao kako je zvanični Washington u stalnom kontaktu sa vlastima Haitija i kako će nastaviti sarađivati sa njima.

Prema izvještajima američkih medija od prošle sedmice, par sa Floride Abigail i Jean-Dickens Toussaint kidnapiran je 18. marta na Haitiju i za njih je zatražen otkup.

Stotine mrtvih, hiljade ranjenih

Par je otišao na Haiti da posjeti porodicu i da prisustvuje festivalu, ali su kidnapirani tokom vožnje autobusom iz Port-o-Prensa, objavio je američki CNN, pozivajući se na ženu koja tvrdi da je rodica žrtava.

Kriminalne bande su postale snažnije od ubistva predsednika Jovenela Moisea u julu 2021. godine i već kontroliraju približno 60 posto glavnog grada Port-o-Prensa i veliki dio ruralnih područja.

Sigurnosna situacija se dodatno pogoršala posljednjih mjeseci stalnim obračunima između policije i bandi, a iza kojih ostaju stotine mrtvih i hiljade raseljenih, navodi Reuters.

Izvor: Agencije