Izrael lansirao novu verziju špijunskog satelita Ofek

Nova verzija će poboljšati nadziranje visokog kvaliteta za vojnu obavještajnu službu, tvrdi Izrael.

Vlasti Izraela unapređuju kapacitete za nadzor kako bi pratili aktivnosti neprijatelja kao što je Iran (Reuters / Ilustracija)

Izrael je u srijedu lansirao novu verziju svog špijunskog satelita Ofek i poručio da će ona poboljšati nadziranje visokog kvaliteta za vojnu obavještajnu službu.

Ofek-13, koji je proizvela kompanija Israel Aerospace Industries (IAI), najnoviji je u nizu domaćih satelita koji su prvi put pušteni u orbitu 1988. godine, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Lansiran je raketom Shavit iznad Sredozemnog mora, putanjom ka zapadu za koju se Izrael obično odlučuje zbog mjera predostrožnosti da osjetljive tehnologije ne dospiju u ruke neprijateljskih susjeda na Bliskom istoku u slučaju kvara, navodi britanska agencija.

‘Jedinstvene mogućnosti radarskog posmatranja’

„Ofek-13 je najnapredniji u svojoj klasi, sa jedinstvenim mogućnostima radarskog posmatranja i omogućit će prikupljanje obavještajnih podataka u svim vremenskim uslovima i pri smanjenoj vidljivosti“, saopštio je izvršni direktor IAI-a Boaz Levy.

Vlasti Izraela unapređuju kapacitete za nadzor kako bi pratili aktivnosti neprijatelja kao što je Iran, države koju Tel Aviv smatra velikom prijetnjom.

Izvor: Agencije