Mijanmarska hunta raspustila stranku bivše liderke Suu Kyi

Nacionalna liga za demokratiju je među nekoliko stranaka koja su imale zastupnike u parlamentu u posljednjih deset godina, ali su oslabljene nakon vojnog udara 2021.

Očekuje se da će na izborima, čiji datum nije objavljen, uvjerljivo pobijediti stranka USDP koja se smatra produženom rukom vojske (EPA)

Vladajuća stranka bivše čelnice Mijanmara Aung San Suu Kyi je među 40 raspuštenih stranaka, nakon što nisu ispunile rok za registraciju za izbore koji bi trebali osnažiti dominaciju vojske, prenosi Hina.

Nacionalna liga za demokratiju (NLD) je među nekoliko stranaka koja su imale zastupnike u parlamentu u posljednjih deset godina, ali su oslabljene nakon vojnog udara 2021. i obračuna s protivnicima.

Brojne stranke ili ne mogu ili ne žele sudjelovati u izborima koje kritičari smatraju farsom.

Državna televizija Myawaddy TV je objavila da su se za lokalne i nacionalne izbore registrirale 63 stranke, a da ih je 40 automatski diskvalificirano jer se nisu prijavile.

Nobelovka u zatvoru

Očekuje se da će na izborima, čiji datum nije objavljen, uvjerljivo pobijediti Unija solidarnosti i razvoja (USDP) koja se smatra produženom rukom vojske.

Tu je stranku NLD potukao na izborima 2015. i na glasanju 2020. koje je vojska poništila.

Nobelovka Suu Kyi je među brojnim dužnosnicima NLD-a koji su trenutno u zatvoru.

Proglašena je krivom za korupciju, odavanje državnih tajni i za pobunu. NLD je ranije objavio da su izbori nelegitimni i nije se želio registrirati.

Izvor: Agencije