London odbio poziv novog škotskog čelnika na nezavisnost

Glasnogovornik premijera Velike Britanije naveo kako Škoti i Britanci u načelu žele političke zvaničnike “koji se fokusiraju na probleme koji su za njih najvažniji”.

Škotski SNP izabrao je u ponedjeljak Yousafa za novog čelnika (Reuters)

Vlada Velike Britanije je odbila poziv na nezavisnost Humze Yousafa, tek izabranog za predsjednika Škotske nacionalne stranke (SNP) kako bi postao novi škotski premijer, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Škoti i Britanci u načelu žele političke zvaničnike “koji se fokusiraju na probleme koji su za njih najvažniji: smanjenje inflacije, obuzdavanje porasta životnih troškova i smanjenje lista čekanja” u zdravstvenom sistemu, rekao je glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka, dodajući da se potonji “raduje saradnji” s Hamzom Yousafom.

Nezavisnost kao osnovni cilje

Škotski SNP izabrao je u ponedjeljak Yousafa za novog čelnika. Tridesetsedmogodišnji musliman porijeklom iz Pakistana naslijedit će Nicolu Sturgeon na vrhu Škotske nacionalne stranke (SNP) i nakon glasanja u Parlamentu na čelu poluautonomne Vlade.

Yousaf preuzima stranku s osnovnim ciljem – nezavisnost Škotske.

“Škotskoj je nezavisnost potrebna više nego ikada prije”, rekao je Yousaf i obećao da će u to uvjeriti one koji se protive razlazu.

“Škotskom je narodu nezavisnost potrebna odmah, više nego ikada prije i mi ćemo biti generacija koja će ostvariti nezavisnost Škotske”, istakao je nakon objave rezultata stranačkih izbora.

Izvor: Agencije