Najmanje 29 migranata poginulo u najnovijem potonuću broda kod Tunisa

Najnovija nesreća događa se usred kampanje hapšenja supsaharskih Afrikanaca bez dokumenata od strane tuniskih vlasti.

U posljednja četiri dana, pet brodova s migrantima potonulo je u blizini južnog grada Sfaxa (AP - Arhiva)

Najmanje 29 migranata iz područja subsaharske Afrike smrtno je stradalo u potonuću dva čamca nedaleko od obale Tunisa dok su Sredozemljem nastojali stići do italijanske obale, objavila je obalna straža Tunisa.

U odvojenoj nesreći u posljednja četiri dana pet je čamaca s migrantima potonulo nedaleko od obale južnoga tuniškog grada Sfaxa. Pritom je smrtno stradalo devet osoba, a nestalima ih se smatra 67, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Husem Džebabli, viši dužnosnik nacionalne garde, Reutersu je rekao da je obalna straža Tunisa uspjela spasiti jedanaestero migranata nešto sjevernije, nedaleko od obale grada Mahdije.

Obala blizu Sfaxa postala glavna polazna tačka

Obalna straža saopćila je da je u posljednja četiri dana zaustavila oko 80 brodova koji su išli prema Italiji i zadržala više od 3.000 migranata, uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike.

Obala blizu Sfaxa postala je glavno polazište za ljude koji bježe od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku u nadi za boljim životom u Evropi. Najnovija katastrofa događa se usred kampanje hapšenja supsaharskih Afrikanaca bez dokumenata od strane tuniskih vlasti.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 12.000 migranata koji su stigli do Italije ove godine isplovilo je iz Tunisa, u poređenju s 1.300 u istom periodu 2022. godine. Libija je ranije bila glavna polazna točka za migrante.

Veliki priliv migranata

Prema statistici FTDES-a, tuniska obalna straža spriječila je više od 14.000 migranata da isplove čamcima tokom prva tri mjeseca ove godine, u poređenju s 2.900 u istom periodu prošle godine.

Italijanska obalna straža saopćila je u četvrtak da je spasila oko 750 migranata u dvije operacije u blizini južne talijanske obale, prenosi AFP.

Evropa će se suočiti s velikim prilivom migranata koji na njene obale stiže iz Sjeverne Afrike ako se ne očuva finansijska stabilnost u Tunisu, rekla je italijanska premijerka Giorgia Meloni.

Meloni je pozvala Međunarodni monetarni fond i neke zemlje da brzo pomognu Tunisu kako bi se izbjegao njegov kolaps.

Izvor: Agencije