Ruski oficir koji se protivio invaziji osuđen na 6,5 godina za dezerterstvo

Sud u gradu Barnaulu proglasio je Mihajla Žilina krivim za dezerterstvo i ilegalni prelazak granice te mu je, uz zatvorsku kaznu, oduzeo i oficirski čin.

Sudski službenik Barnaula potvrdio je Reutersu da je Žilin osuđen (EPA)

Ruski sigurnosni dužnosnik koji je pobjegao iz zemlje jer se protivi invaziji na Ukrajinu osuđen je na šest i po godina strogo čuvanog zatvora, objavio je informativni portal Taiga.info.

Časnik Savezne sigurnosne službe (FSB) Mihajl Žilin pobjegao je u Kazahstan prošle godine kada je Rusija objavila kampanju regrutovanja, ilegalno prešavši granicu kroz šumu dok su se njegova žena i djeca vozili kroz kontrolni punkt.

Žilin je tražio izbjeglički status u bivšoj sovjetskoj republici, ali mu je zahtjev odbijen i tamošnje vlasti spriječile su ga da ode u Armeniju.

Kazahstan ga je izručio Rusiji krajem prošle godine, što je dovelo do rijetke presude za dezerterstvo, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Oduzet oficirski čin

Kako javlja Taiga.info, sud u gradu Barnaulu proglasio je Žilina, koji je radio na komunikacijama u sigurnosnoj ustanovi u Sibiru, krivim za dezerterstvo i ilegalni prelazak granice te mu je, uz zatvorsku kaznu, oduzeo i oficirski čin.

Sudski službenik Barnaula u telefonskom razgovoru za Reuters potvrdio je da je Žilin osuđen, ali je odbio dati dodatne informacije.

Stotine hiljada Rusa pobjegle su iz svoje zemlje zbog prošlogodišnje mobilizacije, a mnogi od njih preselili su se u Kazahstan, koji s Rusijom dijeli najdužu kopnenu granicu.

No, za razliku od njih, Žilin je imao pristup informacijama koje su se smatrale tajnim zbog njegovog rada u agenciji odgovornoj za sigurnost predsjednika Vladimira Putina i Moskva ga je željela vratiti, rekla je Reutersu prošle godine njegova porodica.

Izvor: Agencije