Britanska zajednica u šoku: U Birminghamu zapaljen stariji musliman

Policija ispituje osobu osumnjičenu da je naprskala žrtvu i zapalila joj jaknu, u slučaju koji je uzdrmao muslimansku zajednicu u Britaniji.

Žrtva je zadobila teške opekotine, ali se očekuje da će preživjeti napad (Screenshot)

Britanska policija ispituje muškarca osumnjičenog da je napao muslimana koji se vraćao kući iz lokalne džamije, samo nekoliko sedmica nakon sličnog napada u Londonu.

Video snimak napada, koji se dogodio u ponedjeljak navečer u Birminghamu, podijeljen je na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako se mlađa osoba raspravlja sa starijom žrtvom, u 70-im godinama života. Nešto kasnije, žrtvina jakna je zapaljena, dok se čuju njegovi vrisci.

„Razgovarao je sa žrtvom a zatim ga je naprskao sprejem sa nepoznatom supstancom i zapalio mu jaknu, uzrokujući mu opekotine po licu“, rekla je policija West Midlandsa u izjavi.

Žrtva je prevezena u bolnicu sa ozbiljnim povredama, a ljekari očekuju da će preživjeti napad.

Nove informacije u slučaju, rekla je policija Al Jazeeri, bit će dostupne kasnije u srijedu.

Tayyib Riaz, žrtvin rođak, rekao je za BBC: „Već 35 godina ide u tu džamiju na molitvu i nikada nije imao problema. Ovo se desilo iznenada. Njegova kosa, brada i obrve su izgorjeli. Molimo se da bude dobro.“

Napad je uzdrmao muslimansku zajednicu u Velilkoj Britaniji, koja se priprema za mjesec ramazan.

Zarah Sultana, zastupnica u parlamentu iz opozicione Laburističke partije, rekla je da je „užasnuta“.

‘Sličan napad u Londonu’

Amir Khan, ljekar i pisac, na Twitteru je napisao: „Muka mi je od ovoga. Stariji muškarac je zapaljen dok se vraćao kući sa mjesta molitve. Nemam riječi“.

Dana 27. februara, jedna osoba je prišla 82-godišnjaku, nakon što su obojica izašli iz islamskog centra u Ealingu u zapadnom Londonu.

Razgovarali su oko pet minuta, nakon čega je osumnjičeni posuo žrtvu nekom tekućinom vjerovatno benzinom i zapalio je upaljačem, rekla je londonska Metropolitan policija.

„Onda se udaljio“, rekla je policija, koja je pokrenula apel u potrazi za osumnjičenim i objavila njegovu fotografiju.

Žrtva je pretrpjela opekotine po licu i rukama.

„Dva nedavna događaja u kojima su zapaljena dva starija muslimana dok su išla iz džamije su šokantna“, kaže Iman Att, čelnica Tell Mame, organizacije koja prati zločine iz mržnje.

“Molimo sve zajednice da ostanu oprezne , bilo u džamiji ili na javnom mjestu, naročito jer je ramazan pred vratima, a sigurnost i zaštita naših zajednica ostaje ključni prioritet.”

Izvor: Al Jazeera