Glavni haški tužilac: Optužbe protiv Putina su ozbiljne

Sud je morao preduzeti mjere protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina, rekao je Karim Khan.

Ukrajina je mjesto zločina, smatra Karim Khan (Reuters)

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Khan rekao je u ponedjeljak da je taj sud morao preduzeti mjere protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina i da su optužbe “veoma ozbiljne”.

“Optužbe su zaista ozbiljne, Ukrajina je mjesto zločina, stigle su mnoge vrste optužbi. Iako neki govore da je ‘ono što se čini da se dogodilo humanitarna evakuacija’, – dokazi govore drugačije”, rekao je Khan na sastanku međunarodnih ministara pravde u Londonu tokom razgovora o povećanju podrške MKS-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski Independent.

Khan je pozvao Rusiju da djecu, ukoliko “ima privida istine” u izjavama da je deportacija obavljena radi njihove dobrobiti, “vrati u njihovu zemlju umjesto da im daje strane pasoše”.

Moskva odbija optužbe

“Zaista je veoma tužno i sumorno da su prvi put sudije Međunarodnog krivičnog suda, bilo kojeg suda, osjetile da je neophodno da izdaju naloge protiv lidera i visokih državnih zvaničnika jedne zemlje koja je stalni člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”, naveo je Khan.

Velika Britanija će povećati svoju finansijsku podršku MKS-u na milion funti ove godine (oko 1,14 miliona eura), a očekuje se da će se i druge zemlje obavezati na finansijsku i praktičnu pomoć.

Prošlog petka MKS je optužio Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotina djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i navodi da Rusija nije članica MKS-a te da za nju njegove odluke nisu važeće.

Izvor: Agencije