SAD novim sankcijama ograničava prihode Sjevernoj Koreji

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a sankcionirao je korporaciju Chilsong Trading zbog toga što je izolirana zemlja koristi za prikupljanje zarade u stranoj valuti i obavještajnih podataka.

OFAC je sankcionirao i dvije osobe - Hwang Kil-su i Pak Hwa-song (EPA)

Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije pojedincima i kompanijama pod optužbom za nezakonito generiranje prihoda za vladu Sjeverne Koreje.

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija (OFAC) sankcionirao je korporaciju Chilsong Trading zbog toga što je Sjeverna Koreja koristi za prikupljanje zarade u stranoj valuti i obavještajnih podataka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodaje se da je i korporacija Korea Paekho Trading optužena za generiranje sredstava za vladu Sjeverne Koreje od 1980-ih tako što je realizirala umjetničke i građevinske projekte širom Bliskog istoka i Afrike.

OFAC je sankcionirao i dvije osobe – Hwang Kil-su i Pak Hwa-song, zbog pomoći vladi Sjeverne Koreje da ostvari prihode, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija SAD-a.

Pored toga, sjevernokorejski mediji saopćili su da je ta zemlja testirala četiri strateške krstareće rakete tokom vježbe osmišljene da demonstrira njenu sposobnost izvođenja nuklearnog kontranapada protiv onoga što naziva neprijateljskim snagama.

Simulirana vježba SAD-a i Južne Koreje

“Sjevernokorejsko nezakonito oružje za masovno uništenje i programi balističkih projektila ugrožavaju međunarodnu bezbjednost i regionalnu stabilnost”, rekao je najviši zvaničnik Ministarstva finansija Brian Nelson.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene ciljanju na globalne ilegalne mreže režima koje stvaraju prihod za destabilizirajuće aktivnosti.

Prošlog mjeseca je američki državni sekretar Antony Blinken, zajedno s južnokorejskim i japanskim kolegama, pozvao je na pojačavanje primjene sankcija protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na njeno najnovije lansiranje balističke rakete.

Sjeverna Koreja napredovala je u razvoju i masovnosti proizvodnje nove rakete, uprkos sankcijama uvedenim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje zabranjuju raketne aktivnosti nuklearno naoružane zemlje.

Zbog toga su zvaničnici SAD-a i Južne Koreje nedavno učestvovali u simuliranoj vježbi koja se fokusirala na mogućnost da Sjeverna Koreja upotrijebi nuklearno oružje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada