Turski ministar vanjskih poslova posjetio Egipat nakon desetljeća loših odnosa

Odnosi između Egipta i Turske zaoštrili su se sredinom 2013. nakon što je vojska, koju je vodio sadašnji predsjednik Abdel Fatah Al Sisi, svrgnula Mohameda Morsija sa vlasti.

Šef turske diplomatije (lijevo) sastao se u Kairu s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem koji je razgovore nazvao 'dubokim, transparentnim i iskrenim' (Anadolija)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetio je Egipat, što je rijetkost za turske dužnosnike i znak otopljavanja odnosa između dvije zemlje nakon desetogodišnjih napetosti.

Šef turske diplomatije sastao se u Kairu s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem koji je razgovore nazvao “dubokim, transparentnim i iskrenim”.

Odnosi između Egipta i Turske zaoštrili su se sredinom 2013. nakon što je vojska, koju je tada vodio sadašnji predsjednik Abdel Fatah Al Sisi, svrgnula tadašnjeg predsjednika Egipta Mohameda Morsija nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine koja je izazivala podjele.

Dvije regionalne sile također su podržavale suprotstavljene strane u Libiji.

Sisi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukovali su se na Svjetskom prvenstvu u Kataru prošlog novembra što je bio znak približavanja, piše agencija dpa a prenosi Hina.

Sastanak Erdogana i Sisija

Cavusoglu je u subotu u Kairu rekao da su u toku pripreme za sastanak Erdogana i Sisija koji će se vjerojatno održati nakon turskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. maja.

Riječ je o prvoj posjeti turskog ministra vanjskih poslova Egiptu nakon 11 godina, prema turskoj televiziji TRT.

Subotnji razgovori pokrenuli su “put za ponovnu normalizaciju odnosa u svim sferama i započinjanje nove faze”, rekao je Šukri.

“Postoji želja za razvojem odnosa i zamahom na svim nivoima”, kazao je na zajedničkoj novinskoj konferenciji Cavusoglu.

Tri sedmice ranije egipatski ministar vanjskih poslova posjetio je zemljotresom pogođeni jug Turske i susreo se s Cavusogluom.

Egipat je pružio humanitarnu pomoć Turskoj nakon zemljotresa.

Izvor: Agencije