Washington: Xi bi trebao razgovarati i sa Zelenskim

Prekid vatre po prijedlogu Pekinga u ovome trenutku bio bi ravan ratifikaciji ruskog osvajanja, rekao je američki diplomat.

Kineski vođa Xi Jinping će posjetiti Moskvu sljedeće sedmice (EPA)

Američka vlada pozvala je kineskog vođu Xi Jinpinga, koji će posjetiti Moskvu sljedeće sedmice, da razgovara i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Nadamo se i da će se predsjednik Xi direktno obratiti predsjedniku Zelenskom jer i dalje vjerujemo da je izrazito važno da posluša i ukrajinsku stranu, a ne samo stranu gospodina Putina”, kazao je direktor za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Rekao je da je izražena zabrinutost da Kina iznosi jednostrane prijedloge za rat u Ukrajini koji odražavaju samo rusku perspektivu.

Kineska mirovna inicijativa

Kirby je kao primjer naveo mirovnu inicijativu koju je Peking nedavno predstavio, koja uključuje i prekid vatre. Prekid vatre u ovome trenutku bio bi ravan “ratifikaciji ruskog osvajanja” iz perspektive SAD-a.

Rusija bi prekid vatre iskoristila kako bi učvrstila svoju poziciju u Ukrajini te ponovno izgradila, naoružala i nadomjestila snage za ponovni napad na Ukrajinu kad joj to bude odgovaralo, kazao je Kirby.

Izvor: Agencije