Policija se sukobila s demonstrantima protiv penzione reforme u Parizu

‘Macron, odlazi’, vikali su neki od demonstranata sukobivši se s kordonom interventnih policajaca.

Neredi u petak navečer uslijedili su nakon sličnih koji su se odvili u četvrtak (EPA)

Interventna policija sukobila se s demonstrantima u Parizu tokom novog protesa protiv plana francuske vlade da podigne dobnu granicu za odlazak u penziju.

Rastuće tenzije koje su rezultirale nizom štrajkova od početka ove godine, i gomilama smeća na cestama Pariza, predstavljaju najveći izazov za predsjednika Emmanuela Macrona još od protesta takozvanih “Gilets jaunes” ili “Žutih prsluka” u decembru 2018.

Reutersova televizija prenijela je slike policije koja koristi suzavac kako bi obuzdala masu koja se okupila na pariškom Trgu sloge u blizini zgrade parlamenta.

“Macron, odlazi!” vikali su neki od demonstranata sukobivši se s kordonom interventnih policajaca.

Neredi u petak navečer uslijedili su nakon sličnih koji su se odvili u četvrtak zbog Macronove odluke da pomakne spornu dobnu granicu za odlazak u penziju bez glasanja u parlamentu.

Dobna granica za penuziju pomići se za dvije godine

Penziona reformom pomiče se dobna granica za odlazak u penuziju u Francuskoj za dvije godine, odnosno na 64 godine, za što vlada kaže da je prijeko potrebno kako sistem ne bi propao. Sindikati i većina glasača s time se ne slažu.

Francuzi žele da službena dobna granica za odlazak u penziju ostane 62 godine, što je čini jednom od najnižih među zemljama OECD.

Opozicioni zastupnici s ljevice i centra podnijeli su zahtjev za izglasavanje nepovjerenja u parlamentu u petak poslijepodne.

No iako je Macron izgubio apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta na glasanju prošle godine, mali su izgledi da će oni u tome uspjeti – osim ako se ne oformi savez zastupnika sa svih političkih strana, od ekstremne ljevice do ekstremne desnice.

Glasanje u parlamentu vjerovatno će se održati tokom vikenda ili u ponedjeljak.

Izvor: Agencije