Pentagon: Vježbe SAD-a i saveznika odvraćaju agresiju Sjeverne Koreje

Zajedničke vojne vježbe nastavljaju efikasan rad na odvraćanju sukoba, uprkos kontinuiranim provokacijama Pjongjanga, saopćilo je američko Ministarstvo odbrane.

Najnovije lansiranje iz Sjeverne Koreje uslijedilo je nakon ispaljivanja balističkih i krstarećih projektila kratkog dometa prošle sedmice (Reuters)

Zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država i saveznika nastavljaju efikasan rad na odvraćanju sukoba, uprkos kontinuiranim provokacijama Sjeverne Koreje, saopćilo je američko Ministarstvo odbrane.

“Mislim da je važno da ljudi razumiju, odvraćanje nastavlja funkcionirati”, saopćio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Pentagona general Pat Ryder, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Yonhap.

To je rekao u odgovoru na pitanje kako SAD zajedničkim vojne vježbama može pomoći u sprečavanju sjevernokorejskih provokacija, a samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang ispalio interkontinentalnu balističku raketu, što je drugo takvo lansiranje ove godine.

Ryder je dodao da, “uprkos lansiranju projektila u okean, Sjeverna Koreja nije napala, niti bi trebalo”, kao i da će SAD, Japan, Južna Koreja i drugi saveznici i partneri u regiji nastaviti raditi zajedno na proširenju tog odvraćanja i proširenju sigurnosti tih zemalja.

Ispaljivanje rakete Hwasong-17

Najnovije lansiranje iz Sjeverne Koreje uslijedilo je nakon ispaljivanja balističkih i krstarećih projektila kratkog dometa tokom protekle sedmice, a u trenutku održavanja zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a pod nazivom “Štit slobode”.

Sjevernokorejska zvanična novinska agencija saopćila je da je predsjednik Kim Jong-un nadgledao probno ispaljivanje rakete Hwasong-17 i naglasio cilj da se “unese strah kod neprijatelja”, zbog “otvorenog neprijateljstva” koje su prema Sjevernoj Koreji pokazale zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Glasnogovornik Pentagona je u obraćanju insistirao da su zajedničke vježbe SAD-a i saveznika “odbrambene prirode” i da su “osmišljene da odvrate potencijalnu agresiju u regiji” te da je reakcija Pjongjanga na njih “ne samo neprikladna, već je i destabilizirajuća i zabrinjavajuća”.

Osim kombiniranih vježbi koje su počele u ponedjeljak i trajat će do 23. marta, SAD i Južna Koreja također učestvuju u podmorničkim vježbama, zajedno s Japanom, Kanadom i Indijom, a koje su počele u srijedu.

Izvor: Agencije