Kim: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu da bi utjerala strah u neprijatelje

Raketa ‘Hwasong17’ lansirana je na dan susreta lidera Južne Koreje i Japana, te u toku vojnih vježbi Seula i Washingtona.

Raketa je lansirana pod velikim uglom da bi se izbjegla teritorija susjeda, a projektil je dostigao maksimalnu visinu od 6.045 kilometara (AFP)

Sjeverna Koreja potvrdila je danas da je ispalila interkontinentalnu balističku raketu da bi, kako je navela, „utjerala strah u neprijatelje“.

Raketa je lansirana u četvrtak ujutro nekoliko sati pre nego što se južnokorejski predsednik Yook Suk-yeol sastao sa japanskim premijerom Fumiom Kishidom na samitu koji je delimično imao za cilj obnovu sigurnosnih veza između američkih saveznika suočenih sa sjevernokorejskim nuklearnim prijetnjama.

Sjevernokorejska zvanična novinska agencija saopštila je da je predsjednik Kim Jong-un nadgledao probno ispaljivanje rakete “Hwasong-17” i naglasio cilj da se „unese strah u neprijatelje” zbog, kako je rekao, „otvorenog neprijateljstva” koje su prema Sjevernoj Koreji pokazale zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Raketa je lansirana pod velikim uglom da bi se izbjegla teritorija susjeda Sjeverne Koreje, a projektil je dostigao maksimalnu visinu od 6.045 kilometara i prešao 1.000 kilometara prije nego što je pao u vode kod istočne obale zemlje, saopštila je KCNA, prenosi Tanjug.

Pojačan odgovor na vojne vježbe

Sjeverna Koreja je pojačala svoj odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe koje su najveće ove vrste posljednjih godina, tako što je ispalila četiri rakete za otprilike sedmicu, prenio je AP.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi bolje veze između Južne Koreje i Japana, koje su opadale zbog historijskih pitanja posljednjih godina, jer se zalaže za jačanje mreže svojih saveznika u Aziji da bi se suprotstavila sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji i rastućem uticaju Kine, ukazuje američka agencija.

Osim kombinovanih vježbi koje su počele u ponedjeljak i traju do 23. marta, SAD i Južna Koreja također učestvuju u podmorničkim vežbama, zajedno sa Japanom, Kanadom i Indijom, a koje su počele u srijedu.

Izvor: Agencije