Australija kupuje 220 raketa Tomahawk od SAD-a

Canberra je saopćila da je dogovor o kupovini 220 američkih krstarećih raketa od suštinskog značaja za držanje ‘protivnika na odstojanju’.

Moćno oružje dugog dometa prvo će biti raspoređeno na postojeće brodove, a kasnije na novu flotu podmornica na nuklearni pogon (Reuters)

Australija je saopćila da je dogovor o kupovini 220 američkih krstarećih raketa Tomahawk od suštinskog značaja za držanje “protivnika na odstojanju”, dok Canberra povećava izdatke za odbranu kako bi se suprotstavila rastućoj kineskoj vojnoj moći.

Ministar odbrambene industrije Pat Conroy rekao je da će moćno oružje dugog dometa prvo biti raspoređeno na postojeće brodove, a kasnije na novu flotu podmornica na nuklearni pogon, prenosi Fena, pozivajući se na France 24.

Agencija Pentagona objavila je prodaju u četvrtak i procijenila vrijednost sporazuma na 895 miliona dolara.

Oružje daje Australiji veliki arsenal za napad na neprijatelje sa više od 1.000 kilometara udaljenosti, nešto za što stručnjaci kažu da je značajno odvraćanje za svakog potencijalnog neprijatelja.

Pokazale se u ‘Pustinjskoj oluji’

“Rakete dugog dometa su u fokusu posvećenosti ove vlade što se tiče opremanja australskih odbrambenih snaga, naše nacionalne sigurnosti i naših odbrambenih interesa, držeći protivnike podalje”, kazao je Conroy novinarima.

Rakete Tomahawk su prvi put privukle široku pažnju javnosti tokom operacije “Pustinjska oluja”, američke misije 1991. godine za odbijanje invazije Saddama Husseina na Kuvajt, pogađajući ciljeve među kojima je bila i iračka predsjednička palača.

Glas o najnovijoj australskoj kupovini odbrambenih snaga dolazi nekoliko dana nakon što su američki, britanski i australski čelnici otkrili planove za opremanje Canberre s najmanje pet američkih podmirnica na nuklearni pogon prije nego što zajednički razviju vlastiti model.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada