Jordan pokrenuo kampanju za članstvo Palestine u UN-u

Da bi Palestina postala punopravna članica potrebno je prvo odobrenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a zatim se glasa u Generalnoj skupštini Svjetske organizacije.

Palestina je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u 2011. godine, ali zahtjev nije prošao (AP)

Jordan je pokrenuo kampanju za priznanje punopravnog članstva Palestine u Ujedinjenim narodima.

U saopćenju Parlamenta Jordana navodi se da Palestina konačno treba postati punopravna članica UN-a, prenosi Anadolija.

“Odazivamo se na poziv naše palestinske braće da predvodimo kampanju ‘Za Palestinu’. Podržavamo zahtjeve za međunarodno priznanje punopravnog članstva Palestine u UN-u”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će u okviru kampanje biti kontaktirani državni parlamenti, akademski radnici i nevladine organizacije širom svijeta kako bi uložili napore za punopravno članstvo Palestine u UN-u.

Status članice posmatrača

Ahmed Al-Tamimi, član Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i šef kampanje, izjavio je da mnogo cijene odlučan stav Jordana predvođenog kraljem Abdullahom II u podršci palestinskom pitanju.

Palestina nije članica UN-a i trenutno ima samo status države nečlanice posmatrača u Svjetskoj organizaciji, koja broji 193 članice, gotovo sve suverene države svijeta.

Generalna skupština UN-a je 2012. godine unaprijedila status Palestine sa “organizacije posmatrača” na “državu nečlanicu posmatrača”.

Da bi Palestina postala punopravna članica potrebno je prvo odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, a zatim se glasa u Generalnoj skupštini UN-a.

Palestina je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u 2011. godine, ali zahtjev nije dobio potrebnu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije