Blinken: Muslimani su suočeni s diskriminacijom i mržnjom

Muslimani širom svijeta suviše se često suočavaju s diskriminacijom i mržnjom zbog svojih vjerskih uvjerenja, izjavio je američki državni sekretar.

Svaka osoba ima pravo na slobodu misli, savjesti, vjeroispovijesti i uvjerenja (Reuters)

Muslimani širom svijeta suviše se često suočavaju s diskriminacijom i mržnjom zbog svojih vjerskih uvjerenja, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken povodom Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije.

Ujedinjeni narodi su prošle godine proglasili 15. mart Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije, a tog dana se obilježava i godišnjica od napada izvedenog 2019. godine u dvije džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu, prenosi Tanjug.

Tog dana je naoružani napadač izvršio upad u dvije džamije, ubio 51 osobe, a ranio njih 40.

Pravo na uvjerenja

U saopćenju State Departmenta Blinken podsjeća da svaka osoba, gdje god da živi, ima pravo na slobodu misli, savjesti, vjeroispovijesti i uvjerenja, uključujući slobodu da promjeni svoja uvjerenja ili da ne vjeruje.

Ukazuje se da svaka osoba također ima slobodu, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, manifestirati svoja uvjerenja tokom bogosluženja, obreda, različitih praksi i podučavanja.

“Na ovaj dan skrećemo pažnju na ljude širom svijeta koji su maltretirani, pritvoreni, zatvoreni ili čak ubijeni zbog toga kako se identificiraju i šta prakticiraju, zbog prelaska na islam ili zbog toga što su percipirani kao muslimani”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije