Assad podržao uspostavljanje novih ruskih vojnih baza u Siriji

Damask bi pozdravio sve prijedloge Rusije za uspostavljanje novih vojnih baza ili povećanje broja vojnika u Siriji, izjavio je predsjednik ove zemlje.

Bashar al-Assad je u Moskvi razgovorao s Vladimirom Putinom (AP)

Damask bi pozdravio sve prijedloge Rusije za uspostavljanje novih vojnih baza ili povećanje broja vojnika u Siriji, izjavio je sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

“Smatramo da, ako Rusija ima želju da proširi baze ili poveća njihov broj, onda je to pitanje tehničke ili logističke prirode. Ako postoji takva želja, onda smatramo da je proširenje ruskog prisustva u Siriji dobro, poslužit će ovoj ideji“, kazao je on za RIA Novosti, prenosi Tanjug.

Assad je u Moskvi, tokom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao da rusko vojno prisustvo u njegovoj zemlji ne mora biti privremeno i da se ograniči samo na “borbu protiv terorizma”.

“Govorimo o međunarodnoj ravnoteži, a prisustvo Rusije u Siriji je važno u smislu ravnoteže snaga u svijetu, kao zemlji koja se nalazi na Mediteranu”, naglasio je on.

Saradnja u oblasti odbrane

Prema riječima predsjednika Sirije, ruska i sirijska strana su na nivou ministara odbrane razgovarale o pitanjima saradnje, ali tema vojnih baza nije posebno pokrenuta.

“Obično ne objavljujemo kakva će se saradnja odvijati između nas i Rusije. Zato što je ovo vojno pitanje, koje uvijek ima neku vrstu tajnosti. To je prirodno”, rekao je Assad.

U augustu 2015. godine Moskva i Damask potpisali su sporazum o neodređenom razmještanju zračne grupe ruskih oružanih snaga u Siriji, koje su stacionirane u vojnoj bazi Hmeimim, u pokrajini Latakija.

Pored toga, 2017. godine Moskva i Damask su se dogovorili da u Tartusu na 49 godina formiraju logistički centar ruske mornarice.

Predviđeno je da 11 ruskih ratnih brodova, uključujući nuklearne, može istovremeno biti u luci Tartus, a ugovor se može automatski produžiti na period od 25 godina.

Izvor: Agencije