‘Politico’: Trump bi mogao sabotirati rat u Ukrajini

Ankete pokazuju da slabi podrška Ukrajini u SAD-u, a nominacija bivšeg američkog predsjednika bi je dodatno oslabila, smatra bivši šef NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Donald Trump je bio jasan u pogledima na rusku invaziju, hvaleći 'mudrost' Vladimira Putina na početku agresije (EPA)

U tekstu za Politico autor Alexander Burns se osvrnuo na novu kandidaturu Donalda Trumpa za američkog predsjednika, sa aspekta eventualnih promjena politike SAD-a prema ratu u Ukrajini.

Tekst na sajtu Politica Burns je počeo izjavom bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena da će Trump biti gubitnik na izborima, uprkos tome, u samom procesu kandidature može napraviti pometnju u američkom stavu prema Ukrajini.

“Njegovo breme je previše teško, previše kontroverzno“, misli Rasmussen, bivši danski premijer o šansama Trumpa da se vrati u Bijelu kuću, navodi se u tekstu.

No, Rasmussen se, uprkos tome, plaši Trumpa.

Ono što ga, piše autor, više plaši od povratka kontroverznog biznismena u Bijelu kuću je to da on pobijedi u stranačkoj nominaciji i postane republikanski kandidat za predsjednika.

Može se činiti čudnim plašiti se Trumpove nominacije više od njegovog povratka na vlast, no to bi moglo donijeti znatno opasniji ishod.

Rasmussen na umu ima rat u Ukrajini i šta bi Trumpova kandidatura mogla napraviti da ga sabotira.

‘Trumpova nominacija kao geopolitička katastrofa’

Bivši šef NATO-a je savjetnik Ukrajinske vlade, a nedavno je došao u Washington vidjeti članove Kongresa i zvaničnike administracije Joea Bidena, u lobiranju da isporuče više oružja i jače oružje te da Ukrajini daju dugoročne sigurnosne garancije.

Tu na scenu stupa Trump.

Samom republikanskom nominacijom Trump bi mogao razbiti dvostranačko jedinstvo po pitanju Ukrajine, plaši se Rasmussen.

Trump je bio jasan u vezi ruske invazije na Ukrajinu, hvaleći “mudrost“ ruskog predsjednika Vladimira Putina na početku agresije, a nedavno je rekao da bi Ukrajina, u dogovoru s Moskvom, trebala ustupiti “područja na kojima se govori ruskim jezikom“.

Rasmussen smatra da bi se Trumpova politika prema Ukrajini, kako se čini, svela na “predaju“.

“Ako Trump bude nominiran, nazvao bih to geopolitičkom katastrofom, jer bi samo tokom kampanje njegov utjecaj bio destruktivan“, tvrdi.

Užasne ideje, navodi, tada bi približio mainstreamu i otežao podršku ratu u Kongresu SAD-a.

U vezi s tim, dodaje Rasmussen, ankete pokazuju da slabi podrška Ukrajini u SAD-u, a Trumpova nominacija bi je dodatno oslabila.

“Sama činjenica da se njegovo razmišljanje sviđa određenom elementu ili segmentu američke javnosti gurnut će američku politiku u pogrešnom smjeru“, kaže.

Kada je riječ o ostalim potencijalnim republikanskim kandidatima, navodi, samo ih je nekoliko koji bi odstupili od “trampizma“.

Jedan od njih je bivši potpredsjednik Mike Pence koji poziva na ekstenzivnu pomoć Ukrajini i kritizira one iz svoje stranke koji opravdavaju rusku invaziju.

‘Joe Biden je najbolje što se dešava NATO paktu’

Nikki Haley, bivša ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima, podržava snabdijevanje Ukrajine svim vrstama oružja i rat naziva “borbom za slobodu“.

No, niti jedno, niti drugo, za sada, nemaju dvocifrenu podršku u stranci.

S druge strane, najveći Trumpov rival, guverner Floride Ron DeSantis, ima slično mišljenje o Ukrajini kao i Trump.

Kritizirao je “bianco ček” koji je Biden velikodušno dao Ukrajini te rekao da sudbina ukrajinskih pograničnih regija nije važna s američkog stajališta.

Ove sedmice je ruski rat nazvao “teritorijalnim sporom“.

Kada je riječ o aktuelnom američkom predsjedniku, Rasmussen o njemu nema ništa loše za reći te tvrdi kako je Biden “najbolje što se dešava NATO paktu“.

“Blagoslovljeni smo što imamo istinskog internacionalistu i globalistu u Bijeloj kući“, zaključio je Rasmussen.

Izvor: Al Jazeera