Xi: Kina mora pretvoriti vojsku u veliki čelični zid

Novi premijer Li Yiang rekao je da je Kina čvrsto predana otvaranju uprkos vanjskim faktorima.

Kini je potrebna sigurnost da bi se razvijala te mora modernizirati vojsku,, rekoa je Xi Jinping (Reuters)

Novi kineski premijer Li Qiang u ponedjeljak je rekao da je zemlja i dalje izvan dometa globalnih ulaganja te da je čvrsto predana otvaranju bez obzira na situaciju vani.

Kina će otvoriti vrata i poboljšati poslovnu klimu i usluge, rekao je on, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Li, koji je postao premijer u subotu, tokom godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta, ima zadatak oživjeti drugu najveću ekonomiju na svijetu nakon trogodišnjih ograničenja uvedenih zbog pandemije COVID-19.

No, suočava se s nizom izazova, među kojima su nisko povjerenje potrošača i privatnog poduzetništva, spori izvoz i pogoršani odnosi sa SAD-om.

‘Stabilnost je preduslov napretka’

U prvom javnom nastupu na konferenciji za novinare, bivši čelnik Komunističke partije u Šangaju i bliski saveznik predsjednika Xija Jinpinga rekao je da će Kina preduzeti potrebne mjere za jačanje zapošljavanja.

“Ekonomija u razvoju temeljno je rješenje za stvaranje radnih mjesta”, kazao je šezdesettrogodišnji Li.

Privatni sektor posljednjih je godina uznemiren zbog regulatornih restrikcija usmjerenih protiv nekih od najživljih djelatnosti.

Na otvorenju zasjedanja parlamenta Kina je kao cilj postavila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pet posto, što je najniže u gotovo tri desetljeća, nakon što je ekomomija prošle godine rasla za samo tri posto.

Ostvarenje cilja možda neće biti lako, rekao je Li, jer se Kina ove godine suočava s mnogim teškoćama.

Kini je potrebna sigurnost da bi se razvijala te mora modernizirati vojsku i pretvoriti je u “veliki čelični zid”, kazao je u ponedjeljak predsjednik Xi Jinping, na zatvaranju godišnjeg zasjedanja parlamenta.

“Sigurnost je temelj razvoja, stabilnost je preduslov napretka”, rekao je on u prvom govoru nakon što mu je Kineski narodni kongres jednoglasno potvrdio treći predsjednički mandat.

‘Više se oslanjati na sebe’

Očekuje se da će vladajuća Komunistička partija pojačati nazdor nad sigurnosnim pitanjima, nakon što je Xi na mjesto dužnosnika za sigurnost postavio svoje saveznike.

Xi je kazao da će Kina ravnopravnije dijeliti plodove razvoja, težeći “zajedničkom napretku”.

Kina se mora više oslanjati na sebe i jačati u području nauke i tehnologije, dodao je.

Izjava je uslijedila nakon što je SAD Kini blokirao pristup opremi za proizvodnju čipova i drugim tehnologijama.

Govoreći o Tajvanu, otoku za koji Kina tvrdi da joj pripada i velikom proizvođaču poluprovodnika, Xi je rekao da se Kina mora usprotiviti zagovaranju nezavisnosti i secesionističkim aktivnostima i upletanju vanjskih snaga.

Izvor: Agencije