Velika Britanija povećava vojni budžet zbog izazova koje predstavlja Kina

Ne možemo biti slijepi na sve agresivnije vojno i ekonomsko ponašanje Kineske komunističke partije, rekao je britanski ministar vanjskih poslova.

Takozvani 'Integrisani pregled' sastavljen je nakon višemjesečnog rada u cijeloj vladi (EPA)

Velika Britanija je detaljno predstavila planove za jačanje vojne i sigurnosne potrošnje kako bi se suočila s izazovom koji predstavlja Kina, a istovremeno kako bi se suprotstavila prijetnjama Rusije, dok je London ažurirao svoju stratešku vanjsku i odbrambenu politiku.

U “osvježenom” takozvanom Integrisanom pregledu, vlada Ujedinjenog Kraljevstva identificirala je “prijetnju koju Rusija predstavlja evropskoj sigurnosti” kao najhitniji kratkoročni do srednjoročni prioritet, javlja AFP.

Dokument, na 63 stranice, sastavljen nakon višemjesečnog rada u cijeloj vladi, također je Kinu označio kao “sistemski izazov s implikacijama za gotovo svako područje vladine politike”, prenosi Fena.

‘Potpirivanje napetosti’

“Ne možemo biti slijepi na sve agresivnije vojno i ekonomsko ponašanje Kineske komunističke partije”, rekao je ministar vanjskih poslova James Cleverly dok je parlamentu predstavljao ažurirani izvještaj.

Ministar Cleverly je dodao da Peking “potpiruje napetosti” s Tajvanom i da pokušava “ojačati” druge zemlje.

Integrisani pregled uključuje planove za potrošnju dodatnih 5 milijardi funti (6 milijardi dolara) na odbranu tokom sljedeće dvije godine, usmjerene na nuklearnu otpornost i obnavljanje iscrpljenih zaliha municije.

Također je ponovio plan da se 2,5 posto godišnje potrošnje BDP-a odvoji za odbranu, što je više od trenutnih 2,2 posto potrošnje Ujedinjenog Kraljevstva u tom području politike.

Izvor: Agencije