UN: Prijeti katastrofalno zagađenje Crvenog mora

Vidno oštećeni stari tanker, trajno usidren kod strateške jemenske luke Hodeida, može se svakog trenutka prelomiti, eksplodirati ili zapaliti, ocjenjuju stručnjaci.

Tanker star 45 godina služio je kao plutajući terminal za skladištenje nafte, a nije održavan od 2015. godine kada je u Jemenu počeo rat (Reuters)

Ujedinjene nacije su objavile kako su kupile veliki brod koji treba preuzeti tovar nafte iz jednog dotrajalog napuštenog tankera-skladišta kod Jemena, kako bi se spriječilo katastrofalno zagađenje Crvenog mora, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Kupovinu supertankera, u koji se treba prebaciti nešto više od milion barela nafte iz tankera FSO Safer, dogovorio je UN program za razvoj (UNDP). Achim Steiner iz UNDP-a je rekao  kako se radi o velikom napretku ka rješavanju tog problema.

Vidno oštećeni stari tanker, trajno usidren kod strateške jemenske luke Hodeida, može se svakog trenutka prelomiti, eksplodirati ili zapaliti, ocjenjuju stručnjaci ukazujući na hitnost te operacije.

Velika opasnost

Tanker star 45 godina služio je kao plutajući terminal za skladištenje nafte, a nije održavan od 2015. godine kada je u Jemenu počeo rat, u kome su pobunjeni Husi zauzeli dijelove teritorije te države.

Ukoliko se nafta ne istovari, mogla bi nastati velika ekološka katastrofa. Iz UN-a porede da tanker Safer sadrži četiri puta više nafte nego brod Exxon Valdes koji je 1989. izazvao jednu od najvećih ekoloških katastrofa u historiji SAD-a kod Aljaske.

Kupljeni supertanker “spasilac” bi mogao stići početkom maja i početi ispumpavanje, sada je u Kini na održavanju.

U UN-u procjenjuju kako će operacija koštati 129 miliona dolara, ali su za sada prikupili 75 miliona dolara, a 20 miliona je obećano. Ukoliko ne dobiju ostatak sredstava, operacija bi mogla biti otkazana, upozoravaju iz globalnog tijela.

Izvor: Agencije