Blinken sa Stoltenbergom o špijunskom balonu iz Kine

Američki državni sekretar je rekao da je sa liderom NATO-a razgovarao o sistematskim i taktičkim izazovima koje Kina predstavlja Savezu.

Stoltenberg je rekao da je let kineskog balona 'potvrdio obrazac kineskog ponašanja' (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su Sjedinjene Američke Države podijelile informacije koje su dobile o kineskom špijunskom balonu s desecima zemalja širom svijeta, na konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a, prenosi Hina.

Blinken je na press konferenciji rekao da je s Jensom Stoltenbergom razgovarao o sistematskim i taktičkim izazovima koje Kina predstavlja Savezu.

Blinken je rekao da Sjedinjene Američke Države prikupljaju više informacija “gotovo iz sata u sat” o balonu, koji je SAD oborio u subotu, a relevantni nalazi će biti podijeljeni s Kongresom SAD-a i američkim saveznicima i partnerima u svijetu.

SAD razgovara sa partnerima

SAD je naveo da su obavljeni razgovori sa “saveznicima i partnerima” oko “flote” špijunskih balona koje je Kina, prema Washingtonu, rasporedila posljednjih godina širom svijeta.

“Kineski baloni primijećeni su iznad zemalja na pet kontinenata” gdje su prekršili suverenitet, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Stoltenberg je rekao da je let kineskog balona “potvrdio obrazac kineskog ponašanja” i potrebu da budu svjesni stalnog rizika kineskih obavještajnih aktivnosti.

Kina izgrađuje svoje snage

Također je rekao da Kina “značajno” izgrađuje svoje vojne snage, uključujući nuklearno oružje, bez ikakve transparentnosti.

Na pitanje je li kineski čelnik Xi Jinping znao za letove balonom, Blinken je rekao kako je odgovorna Kina i da nije važno ko je odgovoran na pojedinačnom nivou.

“Činjenica je da je Kina uključena u ovu neodgovornu akciju, kršenje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i međunarodnog zakona.”

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada