Istražitelji prekinuli istragu o obaranju aviona u Ukrajini

Uprkos naznakama o umiješanosti Vladimira Putina, međunarodni tužioci navode da pronađeni dokazi nisu bili dovoljno konkretni da bi doveli do presude.

Tužitelji ne mogu identificirati konkretne vojnike odgovorne za ispaljivanje projektila kojima je oboren avion (Reuters)

Međunarodni tužitelji saopćili su u srijedu da su pronašli “jake indicije” da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio korištenje raketnog sistema kojim je oboren avion kompanije Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine, ali su okončali istragu.

Istražitelji su rekli da dokazi o umiješanosti Putina i drugih ruskih zvaničnika nisu bili dovoljno konkretni da bi doveli do presude te da će okončati istragu bez daljnjeg krivičnog progona.

Rusija je poricala bilo kakvu umiješanost u obaranje civilnog putničkog aviona, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.

“Istraga je dostigla svoj limit”, kazala je na konferenciji za novinare u Hagu tužiteljica Digna van Boetzelaer.

“Otkrića nisu dostatna za procesuiranje novih osumnjičenika”, dodala je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Nizozemska smatra Rusiju odgovornom’

Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je da će njegova zemlja nastaviti smatrati Rusiju odgovornom za obaranje aviona.

Izrazio je “gorko razočarenje” što je međunarodna istraga završila bez daljnjeg krivičnog progona.

“Nastavit ćemo pozivati Rusku Federaciju na odgovornost za njenu ulogu u ovoj tragediji”, napisao je on u saopćenju.

U novembru je nizozemski sud osudio dvoje bivših ruskih obavještajaca i vođu proruskih separatista na istoku Ukrajine za ubistvo, jer su sudjelovali u nabavci ruskog raketnog sistema BUK koji je korišten za obaranje aviona.

Trojica muškaraca, kojima se sudilo u odsutnosti, i dalje su na slobodi.

U vrijeme obaranja aviona ukrajinske su se snage borile protiv proruskih separatista u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donjeck.

Iako je Rusija anektirala Krim u martu 2014. godine, poricala je vojnu umiješanost u borbe u Donjecku.

No, u presudi spomenutoj trojici muškaraca iz novembra nizozemski sud zaključio je da je Rusija imala “ukupnu kontrolu” nad separatističkim snagama u Donjecku od maja 2014. godine.

Tužitelji su u srijedu rekli da ne mogu identificirati konkretne vojnike odgovorne za ispaljivanje projektila kojima je oboren avion.

Ukrajina će ‘iskoristiti postojeće mehanizme’

Piet Ploeg, čelnik fondacije koja zastupa žrtve, kazao je da je razočaran što je istraga završila, ali da mu je drago što su tužitelji iznijeli dokaze o Putinovoj umiješanosti.

“Ne možemo puno učiniti s tim, Putin se ne može procesuirati”, rekao je.

Ukrajina je poručila da će iskoristiti sve međunarodne pravne mehanizme u pokušaju da privede Putina pravdi zbog obaranja aviona, izjavio je u srijedu glavni tužitelj Andrij Kostin.

“Poteškoće u prikupljanju dokaza i imunitet na snazi ne dopuštaju procesuiranje predsjednika Ruske Federacije na nacionalnim sudovima”, napisao je Kostin na Twitteru.

“Nastojat ćemo iskoristiti sve postojeće međunarodne pravne mehanizme kako bismo ga priveli pravdi.”

Izvor: Agencije